Ljubav i seks

Zašto bi prije seksa uvijek trebalo jesti

Zašto bi prije seksa uvijek trebalo jesti
Foto: Flo Dahm/Pexels | Zašto bi prije seksa uvijek trebalo jesti

Od paljenja svijeća do ambijentalne muzike, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste stvorili raspoloženje za seks.

Studija pokazuje da postoji još jedna važna stvar koju biste trebali učiniti prije nego što odete u spavaću sobu - jesti.

Istraživači sa Univerziteta u Oslu tvrde da je "nježno milovanje" manje ugodno kada ste gladni.

Kažu da je ovaj neobičan učinak posljedica "grelina", koji je takođe poznat kao "hormon gladi".

"Osim svoje utvrđene uloge hormona koji stimuliše apetit, od grelina takođe zavisi kako ćete procijeniti određene društvene interakcije kao što je na primjer dodir",  objasnili su istraživači.

Tim, predvođen Daniellom Pfabigan, odlučio je shvatiti utiče li hormon i na prijatnost dodira. Šezdeset učesnika zamoljeno je da dođu u laboratoriju na testiranje dva odvojena dana. Prvog dana su stigli u 15:00 nakon što su postili od 09:00, a zatim su dobili tečni obrok i bananu. Drugi dan takođe su postili do dolaska, ali nisu dobili hranu.

Krvni testovi potvrdili su da im se na dan kada su dobili hranu nivo grelina smanjio nakon što su jeli, dok su nivoi ostali visoki na dan 'posta'.

Oba dana je četkana desna potkoljenica različitim brzinama, dok su im praćene aktivnosti mozga. Učesnici su zamoljeni da ocijene koliko je intenzivan dodir bio, kao i koliko je bio ugodan, piše Daily Mail.

Rezultati su otkrili da su dodiri ocijenjeni nešto ugodnijima u dane "hrane" nego u dane "posta".

Istraživači ističu da je ovaj učinak bio malen, sa samo dva odsto. Međutim, kažu da bi otkrića mogla imati važne implikacije u "širokom rasponu domena".

"Na primjer, može implicirati da dodir koji se traži zbog dobrobiti, kao što je opuštajuća masaža, ima pozitivniji učinak nakon obroka nego na prazan želudac. Smanjen nivo ugodnosti zbog izostanka nagrade u vidu hrane takođe bi mogao otežavati pridržavanje dijete za mršavljenje", zaključili su.

(24.sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije