Ljubav i seks

Zašto vam se noge tresu poslije dobrog seksa

Zašto vam se noge tresu poslije dobrog seksa
Foto: Pixabay/Ilustracija | Zašto vam se noge tresu poslije dobrog seksa

Da li ste ikada osjetili da vam se noge tresu nakon seksa? Odgovor je sigurno da.

Bez obzira da li imate seks sa partnerom ili samo uživate u dobrom provodu sa jednom od najboljih seks igračaka na svijetu, mnoge žene će ovo osjetiti, jer je to iskustvo prilično uobičajeno i sve je povezano sa onim što se dešava kada doživite orgazam.

Način na koji vaše tijelo reaguje na orgazam razlikuje se od osobe do osobe, a isto važi i za način na koji ga postižete. Postoji više načina da postignete vrhunac tokom seksualne aktivnosti, bilo da uživate sa jednim od svojih omiljenih vibratora koje imate ili vas stimuliše partner.

To je zapravo rezultat opuštanja cijelog organizma nakon dobrog, euforičnog seksa. Orgazmom se oslobađa nakupljena seksualna napetost i tijelo jednostavno želi da se odmori i opusti.

Naime, kad doživimo vhunac, naše tijelo fizički reaguje na to zadovoljstvo. To uključuje, između ostalog, grčenje nožnih prstiju i pojavu vrlo opuštajućih trnaca po cijelom tijelu.

"Kako se uzbuđenje povećava, povećavaju se i otkucaji srca, krvni pritisak. Disanje postaje ubrzanije, a koža rumenija", objašnjava seksualna terapeutkinja dr Laura Vovel iz Velike Britanije.

"Kad dođe do orgazma, mišići u vagini, ponekad i u drugim dijelovima tijela, često se trzaju ili grče. U isto vrijeme mozak oslobađa talas dopamina, odgovornog za osećaj zadovoljstva, i oksitocina, hormona zaslužnog za povezanost sa nekim i maženje", pojasnila je.

Upravo to je razlog zašto vam se noge mogu tresti nakon orgazma. Vaše tijelo osjeća toliko stvari odjednom, a to pak za posljedicu ima nakupljanje velike napetosti u mišićima, posebno u nogama. 

Dakle, kada je sva akcija gotova i ponovno se opustite, noge vam se obično tresu - nastavila je dr Vovel i napomenula da razloga za brigu nema, jer je to sasvim normalna posljedica dobrog seksa, piše 24 sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije