Zanimljivosti

Boje kojima ste dekorisali novogodišnju jelku imaju posebnu simboliku

Boje kojima ste dekorisali novogodišnju jelku imaju posebnu simboliku
Foto: Nataša Martić | Boje kojima ste dekorisali novogodišnju jelku imaju posebnu simboliku
N.N.

Praznična dekoracija doma poseban je zadatak za sve članove porodice.

Dekoracija doma za doček Nove godine uveliko je zasijala u našim stanovima i kućama, a vjerujemo da u svakom domu dominira jedna boja. Iako biramo boje u skladu sa našim raspoloženjem, dizajnom enterijera i omiljenim bojama, svaka boja ima posebno značenje na našoj novogodišnjoj jelki.

U današnje vrijeme često se prilikom dekorisanja prate razni trendovi, moderna dizajnerska rješenja. Pritom se često zaboravljaju pravi smisao praznika koji su pred nama kao i simbolika boja.

Zelena boja

Prije nego što je hrišćanstvo stupilo na istorijsku scenu, ljudi su pokušavali kroz razne svetkovine da pobijede strah od zime i pomognu novom ciklusu rađanja i buđenje prirode. Boja, koja je najviše nedostajala u tom periodu godine je zelena boja. Zelena boja kao simbol života uvijek je prvi simbol kako Božićne tako i dekoracije za Novu godinu.

Samim izborom jelke i njene tamnozelene boje pokušavamo da razbijemo bjelilo i sivilo, koje nas okružuje.

Zelena jabuka je lijepa dekoracija uz smeđu paletu našeg tradicionalnog badanjaka. Tu je imela, sa svojim jarko zelenim listovima i zelenika, božikovina kao sveprisutan simbol ovih praznika. Na njoj se nalaze male bobice jarko crvene boje, koja je naš sljedeći simbol.

Crvena boja

Crvena boja je boja života.

Crvena je i simbol jabuke, koju je Eva ubrala sa zabranjenog drveta. Crvena je i boja krvi, Hristove krvi, koja je prolivena za spas ljudskog roda. Dakle, crvena boja je snažan simbol novog rađanja, samog rođenja Hrista i Nove godine.

Ali crvena boja je i simbol zdravlja i kao takva, često se nalazi i na našim badnjacima, bilo da je u pitanju plod drena, koje treba da donese zdravlje (zdrav kao dren) ili je badnjak povezan crvenim koncem ili u današnje vrijeme, crvenom mašnom. Tu je i crveno vino, kojim se zaliva badnjak.

Zlatna ili žuta boja

Zlatna boja, prije svega nas asocira na sunce i njegov sjaj. Sol invictus, Nepobjedivo sunce je praznik, koji se na isti dan, slavio u starom Rimu, prije pojave hrišćanstava. To je i boja plamena, vatre.

Kao novogodišnja dekoracija, zlatna boja je veoma važna. Odsjaji zlatne boje, koji trepere pri novogodišnjem osvjetljenju asociraju na treperenje sunčevih zraka koji se bore da pobijede zimsku tamu i hladnoću i da stvore novi životni ciklus.

Zlatna boja je i simbol Vitlejemske zvijezde, koja mudracima sa istoka bila znak rođenja Isusa Hrista.

Paljenjem badnjaka u našoj tradiciji se u dom unosi sjaj i toplota sunčevih zraka.

Srebrna boja

Srebrna boja asocira na treperenje zvijezda na hladnom zimskom nebu. Ona djeluje hladnije u odnosu na zlatnu. Zastupljena je u kontinetalnoj Evropi, naročito u Njemačkoj.

Bijela boja

Bijela boja je boja zime. Ona nas podsjeća na okolonosti u kojima slavimo ove praznike i koristi se kao kontrast bojama života i ponovnog rađanja.

Plava boja

Plava boja nije u našoj tradiciji slavljenja ovih praznika. Ona je u Srednjem vijeku, kao veoma skupocijena boja, postala simbol Djevice Marije. Korištena je uglavnom za slikanje i predstavljanje njene odeće.

(Novosti)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije