Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Dogodilo se na današnji datum, 23. novembar

Dogodilo se na današnji datum, 23. novembar
Foto: Arhivska fotografija | Dogodilo se na današnji datum, 23. novembar
Srna

Danas je subota, 23. novembar, 327. dan 2019. Do kraja godine ima 38 dana.

1221. - Rođen kastiljanski kralj Alfonso Deseti - Učeni, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, vjerski veoma tolerantan. Tokom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti 1284. dvor u Toledu je pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i hrišćanske skolastičare. NJegovim zalaganjem su prevedeni Sveto pismo, Talmud i Kuran i napisan je niz značajnih djela: "Kraljevski zakon", "Astrološka znanja", "Mineralogija", a 1270. je započeto pisanje "Velike i opšte istorije". Zauzeo je 1262. godine luku Kadis na obali Atlantskog okeana, okončavši petovjekovnu mavarsku okupaciju grada. 

1531. - Mirom u Kapelu završen drugi građanski rat u Švajcarskoj i rimokatoličke oblasti zemlje su priznate kao dio Švajcarske konfederacije. 

1831. - Štrajk lionskih tkača prerastao u oružani ustanak. Poslije dvodnevnih borbi tkači i drugi radnici su zauzeli Lion i izabrali privremenu vladu, ali je početkom decembra u grad ušla vojska i ponovo uspostavila staru vlast. Zahtjevi radnika za povećanje plata odbačeni su. To je bio prvi masovni ustanak radnika zbog ekonomskih razloga u buržoaskoj monarhiji u Francuskoj. 

1852. - Otomansko carstvo počelo rat protiv Crne Gore da bi kaznilo Crnogorce zbog pomoći Hercegovcima u borbi protiv Turaka. Poslije odbijanja Crne Gore da se preda Turci su krenuli ka Cetinju sa 25.000 vojnika, namjeravajući da razbiju crnogorsku vojsku od oko 9.000 vojnika, ali su se povukli poslije intervencije evropskih sila - Rusija i Austrija su izdejstvovale prekid borbi u februaru 1853. Iz rata je Crna Gora, mada materijalno iscrpljena, izašla moralno ojačana, a nezavisnost je izborila i uspostavila granice prema Otomanskom carstvu poslije pobjede nad turskom vojskom u bici na Grahovu 1858. 

1853. - Umro srpski ljekar i kulturni radnik Jovan Stejić, koji je u duhu racionalizma 18. vijeka gajio kult razuma i propovijedao etiku vrline, rada i dužnosti. Studirao je u Pešti i Beču i potom bio ljekar u Šapcu, Kragujevcu i Valjevu. Poslije štampanja jedne knjige, u kojoj se služio novim pravopisom Vuka Karadžića, sukobio se s knezom Milošem Obrenovićem i otišao iz Srbije. Po povratku 1840. postavljen je za načelnika saniteta, zatim za sekretara Državnog savjeta. U filozofskim spisima napadao je vjerski fanatizam. Napisao je stručnu kritiku Vukovog prevoda "Novog zavjeta". 

1855. - Rođen srpski pisac Stevan Sremac, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih realista u srpskoj književnosti. Pisao je duhovite pripovijetke iz provincijskog života, u kojem je našao starinsku atmosferu, poetsku nježnost, humorističke zaplete, a pod naslovom "Iz knjiga starostavnih" je izdao poetizovane pripovijetke iz narodne istorije. Ostala djela: "Ivkova slava", "Zona Zamfirova", "Pop Đira i pop Spira", "Vukadin", politička satira "Luminacija na selu". 

1876. - Rođen španski kompozitor i pijanista Manuel de Falja, čija su djela sinteza andaluzijske narodne muzike i francuskog impresionizma. Nastojao je da oslobodi špansku muziku vjekovnog italijanskog uticaja. U Francuskoj je komponovao popularna djela "Noći u španskim vrtovima" i "Sedam španskih narodnih pjesama", a po povratku u otadžbinu izvedeni su baleti "LJubav čarobnica" i "Trorogi šešir". Razočaran diktaturom generala Fransiska Franka, uspostavljenoj u Španiji poslije građanskog rata, 1939. je otišao u Argentinu, gdje je ostao do smrti 1946. 

1881. - Rođena Milica Janković, književnik. Slikarsku školu završila u Beogradu, gdje je bila nastavnik crtanja. Djela: zbirka pripovijedaka "Ispovesti", romani "Pre sreće", "Plava gospođa". 

1883. - Rođen meksički slikar Hose Klemente Orosko, čija je umjetnost najneposrednija socijalna sinteza arhaičnih reminiscencija i modernog oblikovanja. Smatran je najvećim slikarem murala u 20. vijeku i dekorisao je mnoge zgrade u Meksiku i SAD. Inspirisao se indijanskim i meksičkim motivima. 

1887. - Rođen američki filmski glumac engleskog porijekla Vilijam Henri Prat, poznat kao Boris Karlof, koji je igrao u prvim horor filmovima i četiri decenije bio neka vrsta zaštitnog znaka tog žanra. Filmovi: "Zakon podzemlja", "Ludi genije", "Frankeštajn", "Lice sa ožiljkom", "Izgubljena patrola", "Mumija", "Maska Fu Mančua", "Stara mračna kuća", "Čudotvorac", "Crna mačka", "Frankeštajnova nevjesta", "Hodajuća smrt", "Frankeštajnov sin", "Teror", "Mete". 

1890. - Veliko vojvodstvo Luksemburg otcijepilo se od Holandije. 

1896. - Rođen čehoslovački diktator češkog porijekla Klement Gotvald, predsjednik Čehoslovačke od 1948. do smrti 1953. Generalni sekretar Komunističke partije Čehoslovačke postao je 1929, a 1935. je izabran za jednog od sekretara Kominterne. Po povratku u zemlju iz Moskve poslije Drugog svjetskog rata 1945. postao je zamjenik premijera, ubrzo i šef vlade. Kao šef države poslije ostavke Eduarda Beneša organizovao je seriju montiranih sudskih procesa, na kojima je - uključujući smrtne presude - osuđen niz visokih partijskih i državnih rukovodilaca. 

1909. - Rođen jugoslovenski revolucionar i političar srpskog porijekla Aleksandar - Marko Ranković (na fotografiji), potpredsjednik SFRJ i član najužeg rukovodstva vladajućeg Saveza komunista Jugoslavije do smjenjivanja sa svih funkcija 1966. Poslije zavođenja Šestojanuarske diktature 1929. osuđen je na šest godina robije zbog ilegalne komunističke aktivnosti, a 1940. je postao član Politbiroa Komunističke partije Jugoslavije. U Drugom svjetskom ratu je rukovodio pripremama za ustanak protiv okupatorske njemačke vojske i nacistička policija Gestapo ga je uhapsila u Beogradu krajem jula 1941. Poslije hapšenja je zvjerski mučen i potom prebačen u bolnicu radi liječenja, gdje je držan pod stražom, ali je oslobođen smjelom akcijom beogradskih skojevaca. Kao organizacioni sekretar KPJ i član Vrhovnog štaba partizanskih jedinica osnovao je 1944. službu bezbjednosti pod nazivom Odjeljenje za zaštitu naroda /OZNA/. Poslije rata je bio ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik savezne vlade. Na Četvrtom plenumu Centralnog komiteta SKJ 1966. na Brionima jugoslovenski predsjednik Josip Broz ga je optužio za zloupotrebe Službe državne bezbjednosti i "grupašku i antipartijsku djelatnost", poslije čega je smijenjen sa svih funkcija. 

1933. - Rođen poljski kompozitor Kržustštof Penderecki, predstavnik avangardne muzike, koji je stvorio sopstveni dramatični jezik nekonvencionalnih izražajnih sredstava, izuzetnih vokalnih efekata. Djela: orkestarska - "Emanacije", "Tužbalica za žrtve Hirošime", "Muka po Luki", opere - "Đavo iz Ludena", "Kralj Ibi". 

1940. - Vlada rumunskog diktatora Jona Antoneskua pristupila fašističkom Trojnom paktu. 

1961. - Dominikanska Republika promijenila naziv glavnog grada Siudad Truhiljo u Santo Domingo. 

1971. - Kina postala stalni član Savjeta bezbjednosti UN. 

1976. - Umro francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata i komandant u francuskom Pokretu otpora. Poslije studija arheologije otišao je u Indokinu radi arheoloških iskopavanja, ali se ubrzo pridružio tamošnjem revolucionarnom pokretu. Kao član Internacionalnih brigada borio se u građanskom ratu u Španiji, a u okupiranoj Francuskoj se 1942. pridružio Pokretu otpora. U vladi generala Šarla de Gola postao je 1959. ministar informacija i kulture, ali je podnio ostavku poslije majskih studentskih demonstracija 1968. U duhu angažovane umjetnosti analizirao je probleme savremenog čovjeka u zaoštrenim situacijama društvenih revolucija i građanskih ratova. Djela: "Kraljevski put", "Nada", "Altenburški orasi", "Antimemoari", "Iskušenje Zapada", "Osvajač", "LJudska sudbina", "Imaginarni muzej", "Ogled o Goji", "Metamorfoza bogova". 

1978. - Ciklon usmrtio najmanje 1.000 ljudi na istočnoj obali Šri Lanke. 

1980. - U južnom italijanskom gradu Eboli u zemljotresu poginulo 2.735 ljudi. 

1983. - SSSR napustio razgovore o ograničenju naoružanja u Ženevi kao znak protesta zbog razmještanja američkih krstarećih raketa u Evropi. 

1994. - Velika količina uranijuma za izradu atomskih bombi prebačena iz Kazahstana u SAD. 

1995. - Umro francuski filmski režiser Luj Mal, koji je posebno insistirao na intelektualizmu. Filmovi: "Lift za gubilište", "LJubavnici", "Zaza u Metrou", "Privatan život", "Viva Marija", "Kalkuta", "Lakom Lisjen", "Crni mjesec", "Atlantik siti". 

1996. - Oteti etiopski avion "boing 767", sa 163 putnika i 12 članova posade, pao je u more blizu Komorskih ostrva zbog toga što je ostao bez goriva. U nesreći je poginulo 125 ljudi. 

2003. - Gruzijski predsjednik Eduard Ševarnadze podnio ostavku nakon višednevnih protesta opozicije zbog falsikovanja izbornih rezultata. Za vršioca dužnosti predsjednika Gruzije imenovana predsjednik parlamenta Nino Budrzanadze. 

2006. - Bivši ruski agent Aleksandar Litvinjenko umro u Londonu od trovanja radioaktivnim polonijumom 210. Britansko i rusko tužilaštvo pokrenuli istragu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije