Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Kako je biti žena u Vojsci Sjeverne Koreje

Kako je biti žena u Vojsci Sjeverne Koreje
Foto: Ilustracija | Kako je biti žena u Vojsci Sjeverne Koreje
N.N.

Bivša vojnikinja kaže da je život za žene u četvrtoj po veličini armiji svijeta bio toliko težak da bi većina momentalno prestala da ima menstruaciju. A silovanje je, kaže ona, bilo sastavni dio života mnogih s kojima je služila.

Gotovo 10 godina Li So Jeon spavala je na donjoj etaži kreveta na sprat, u sobi koju je dijelila sa više od dvije desetine žena. Svaka žena dobila je mali set fioka u kojima je držala uniforme. Na tim fiokama svaka je držala po dvije uramljene fotografije. Jedna je bila slika osnivača Sjeverne Koreje Kima Il Sunga. Druga je bila njegovog danas pokojnog nasljednika Kima Džong Ila.

Vojsku je napustila prije više od jedne decenije, ali i dalje se živo sjeća mirisa betonske kasarne.

"Dušek na kojem smo spavale bio je napravljen od rižine ljuske. I tako bi se svi tjelesni mirisi uvlačili u dušek. On nije bio napravljen od pamuka. Zato što je to rižina ljuska, sav znoj i drugi mirisi bi se zadržavali. Nije prijatno."

Jedan od razloga za to bilo je stanje u kojem su se nalazila kupatila.

"Kao ženi, jedna od najtežih stvari bila mi je to što ne možemo lijepo da se istuširamo. To je zato što nije bilo tople vode. Povezali su crijevo sa planinskim potokom i puštali vodu direktno iz crijeva. Kroz crijevo bi nam stizale žabe i zmije", kaže Li So Jeon.

Kćerka univerzitetskog profesora So Jeon, koja sada ima 41 godinu, odrasla je na sjeveru zemlje. Mnogi muški članovi njene porodice bili su vojnici, a kad je glad devedesetih godina prošlog vijeka desetkovala zemlju, dobrovoljno se prijavila u vojsku  vodeći se mišlju o svakodnevnom zagarantovanom obroku. Na hiljade drugih mladih žena učinilo je isto.

"Glad je dovela do posebne ugroženosti žena u Sjevernoj Koreji", kaže Jieun Baek, autorka Sjevernokorejske skrivene revolucije. "Više žena moralo je da postane radna snaga i više njih postale su žrtve zlostavljanja, pogotovo uznemiravanja i seksualnog nasilja."

Ispočetka, zadojena osjećajem patriotizma i združenih nastojanja, sedamnaestogodišnja Li So Jeon uživala je u životu u vojsci. Bila je impresionirana fenom koji je zadužila, mada je neredovno snabdijevanje električnom energijom značilo da je imala malo koristi od njega.

Dnevna zaduženja za muškarce i žene bila su otprilike ista. Žene su obično imale neznatno kraće režime fizičke obuke  ali od njih se isto tako očekivalo da obavljaju dnevne obaveze kao što su čišćenje i kuvanje, od kojih su muški vojnici bili izuzeti.

"Sjeverna Koreja je tradicionalno društvo kojim dominiraju muškarci i u njemu su na snazi tradicionalne rodne uloge", kaže Džulijet Morilo, autorka knjige "Sjeverna Koreja u 100 pitanja", objavljene na francuskom. "Žene su i dalje 'tukong unjeongsu', u bukvalnom prevodu 'vozačice poklopca šerpe', što znači da treba da ostanu u kuhinji, gde im je i mjesto."

Seksualno uznemiravanje, kažu i Baekova i Moriloova, posebno je rasprostranjeno.

Moriloova kaže da je, kad je pokrenula temu silovanja u vojsci pred vojnikinjama u aktivnoj službi, "većina žena rekla da se to dešava drugima". Nijedna nije rekla da je to lično iskusila.

Li So Jeon kaže da nije bila silovana tokom služenja vojske između 1992. i 2001. godine, ali da mnoge njene drugarice jesu.

"Komandir čete ostao bi u svojoj kancelariji pri jedinici poslije isteka radnog vremena i silovao potčinjene vojnikinje. To bi se dešavalo iznova i iznova, u nedogled."

Iz Vojske Sjeverne Koreje tvrde da seksualno zlostavljanje shvataju ozbiljno i da su propisane zatvorske kazne u trajanju i do sedam godina za muškarce koji budu proglašeni krivim za silovanje.

"Ali najčešće niko nije spreman da svjedoči. I tako muškarci često prolaze nekažnjeno", kaže Džulijet Morilo.

(BBC)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije