Zanimljivosti

Kultura ispijanja čaja u Kini datira još od prije 2.400 godina

Kultura ispijanja čaja u Kini datira još od prije 2.400 godina
Foto: Ivan Samkov/Pexels | Kultura ispijanja čaja u Kini datira još od prije 2.400 godina

ĐINAN - Arheološki tim sa Univerziteta Šandong u istoimenoj istočnoj kineskoj provinciji pronašao je najranije poznate ostatke čaja na svijetu, stare 2.400 godina.

Uzorci čaja, za koje se pokazalo da su ostaci skuvanog čaja, iskopani su iz drevnih grobnica u Zučengu u provinciji Šandong.

Ovo povećava starost napitka, kao što su sugerisale prethodne studije, za više od 300 godina, javlja danas Kineski međunarodni radio.

Od avgusta do decembra 2018. godine, tim predvođen profesorom Vang Ćingom sa Univerziteta Šandong, sproveo je arheološka iskopavanja u ruševinama drevnog grada, koji je izgrađen u periodu proljeća i jeseni (770-476 prije nove ere) i kasnijeg perioda Zaraćenih država.

Prema istraživačima, kasnije se pokazalo da su karbonizovani ostaci nalik stabljici i listovima pronađeni u preokrenutoj porcelanskoj posudi vrlo vjerovatno drevni čaj.

Naknadni podaci su pokazali da je sadržaj kofeina i teina u ostacima bio nizak ili ga čak nije ni bilo.

Pošto su ove dvije supstance lako rastvorljive u vodi, istraživači su zaključili da su otkopani uzorci čaja talog koji su drevni ljudi ostavili nakon ključanja.

Nalazi su objavljeni u časopisu za arheologiju i kulturne relikvije na kineskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije