Zanimljivosti

Na Islandu napravili pivo od graška i kiselog kupusa

Na Islandu napravili pivo od graška i kiselog kupusa
Foto: Ilustracija | Na Islandu napravili pivo od graška i kiselog kupusa

Da dobro ste pročitali pivo napravljeno od graška i kiselog kupusa prodaje se i pije na Islandu! Več zamišljamo kakav je to ukus! Na islandu već vlada velika potražnja za ovim pivom.

Lokalna pivara u Rejkjaviku je lansirala praznično pivo napravljeno od graška i kiselog crvenog kupusa. Fermentisani napitak - pivo je najnoviji proizvod bogate mašte Valgeir Valgeirsson, glavnog pivara u pivari RVK Brewing.

Pivo je nastalo tako što se Valgeir Valgeirsson udružio sa brendom za očuvanje povrća "Ora", vodećim proizvođačem hrane u zemlji Inače Valgeirson se već istakao u pravljenu piva od neobičnih sastojaka kao što su morske alge ili čak sušenih riba.

Ovo zanimljivo i neobično pivo po ukusu se pravi u maloj pivari u Rejkjaviku, i pivo se zove "Ora jolabjor" te ima u sebi 5,2 odsto alkohola. Pivara Brewing ima godišnji kapacitet od samo 50.000 litara što je poprilično skromno u razmjerama piva koje proizvode svjetski (pivarski) giganti.

Tokom različitih faza pripreme ovog piva kupus i grašak se mješaju sa ječmenim sladom, hmeljem i karanfilićem. Ovo neobično pivo napravljeno od konzerviranog graška i kiselog crvenog kupusa brzo postaje savršen spoj za islandske božićne svečanosti ovih dana pred Božić piše Euronews.

"Iznenađen sam koliko je bilo dobro i prijatno, u poređenju sa onim kada vidite kako se grašak i crveni kupus sipaju u pivaru", kaže Hedin Unštajnson,koji je osjetio miris povrća u pivu.

"Očekivao sam izraženiji ukus sastojaka", čudi se Niels Bjarki Finsen, koji ga poredi sa engleskim "gorkim" pivom od ćilibara.

Inače prva serija, prodata je na internetu, a  pivo  je rasprodato za svega šest sati od stavljanja u online prodavnicu . Pivo od graška i kiselog kupusa se prodaje po cijeni od tri evra na Islandu

(Zanimljivost.dana)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije