Zanimljivosti

Narukvica smanjuje bol od migrene

Narukvica smanjuje bol od migrene
Foto: N.N. | Narukvica smanjuje bol od migrene

Naučnici iz Izraela stvorili su narukvicu Nerivio Migra 1, koja smanjuje bolove kada se javi migrena. Ova narukvica emituje električne signale, putem kojih omogućava korisniku efikasan tretman za liječenje migrene.

Uređaj Nerivio Migra 1 se stavlja na nadlakticu tokom prvih nekoliko minuta napada i može da prepolovi simptome, pokazuje studija na 70 pacijenata.

Ova narukvica nosi se ispod rukava. Ima flaster veličine kreditne kartice, koji sadrži elektrode, bateriju i kompjuterski čip, prikačen za traku koja ide oko ruke.

Kada počne napad migrene, korisnik može da aktivira elektrostimulaciju korištenjem aplikacije na mobitelu. Tako se prilagođava jačina stimulacije.

Naučnici sa Tehničkog instituta u Haifi navode da narukvica blokira signale bola i sprečava ih da stignu do mozga. Sve je bazirano na ideji da bol u jednoj regiji može biti umanjen ili blokaran stvarima koje osjećamo u drugom dijelu tijela.

Poslije 20 minuta korištenja, kod 64 odsto ispitanika bol je smanjen. Blagu ili nikakvu bol osjećalo je 58 odsto ispitanika.

Slijedi novo testiranje u bolnicama na većem broju ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije