Zanimljivosti

Odrezala nokte nakon 30 godina

Odrezala nokte nakon 30 godina
Foto: Instagram | Odrezala nokte nakon 30 godina

Nosilac Ginesovog svjetskog rekorda, Ajana Vilijams iz Hjustona u SAD-u, prošlog se vikenda i službeno rastala od svojih ogromnih noktiju, prema veb stranici Guinness World Records.

Ajana je inače žena s najdužim noktima na svijetu na obje ruke, a oborila je i vlastiti rekord u najdužim noktima na rukama s novom dužinom od 733,55 cm, koliko su joj izmjerili prije nego su ih odrezali.

Rezanje noktiju obavila je dermatology Alison Ridinger iz Triniti Vista u Teksasu, a kako bi odrezala poduže nokte ove rekorderke, koristila je električni rotacijski alat.

Ajanni je ovo prvi put da je odrezala nokte još od 90-ih godina, pa joj je ovaj poduhvat bio i veliko emocionalno iskustvo. Naime, 2017. godine je prvi put bila službeno zabilježena u Ginosovoj knjizi rekorda zbog dužine svojih noktiju. U to vrijeme su njezini nokti bili dugački 576,4 cm, a za manikuru joj je trebalo oko 20 časova i preko dvije bočice laka.

Takođe, Ajana se suočavala i sa svakodnevnim poteškoćama zbog pretjerane dužine pa nije mogla obavljati neke aktivnosti poput pranja suđa i stavljanja plahti na krevet.

U posljednje vrijeme trebale su joj tri ili četiri bočice laka da bi ih cijele nalakirala.

"Kada sam u blizini djece, oni mi često priđu i pitaju: 'To su tvoji nokti?!', a ja im kažem: 'Da'. Onda ih ja pitam: 'Koliko imaš godina?', a oni obično kažu: 'Imam sedam ili deset godina' i ja na to odgovorim: 'Pogodite koliko su stari moji nokti? Imaju otprilike 28-29 godina! Stariji su od tebe!", izjavila je Ajana.

Iako je najnovije Ajanino mjerenje noktiju oborilo njen nekadašnji rekord, rekord u najdužim noktima na rukama na svijetu (ženska kategorija) i dalje drži Li Redmond (SAD), koja ih je počela uzgajati 1979. godine, a ukupna dužina im je bila 8,65 metara. Ajanini nokti će biti sačuvani i izloženi u "Ripley’s Vjerovali ili ne!" muzeju u Orlandu na Floridi, piše Indian Express.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije