Zanimljivosti

Operacija “Pustinjska oluja” počela pjesmom punk grupe

Operacija “Pustinjska oluja” počela pjesmom punk grupe
Foto: Flickr | Operacija “Pustinjska oluja” počela pjesmom punk grupe

Godine 1991., dva stara hita grupe The Clash dobila su novi život. Pjesma “Should I Stay Or Should I Go” završila je na vrhu britanske top liste nakon što je korištena u reklami za “Levi’s”, a američki vojni radio je pjesmom “Rock The Casbah” označio početak operacije "Pustinjska oluja".

Godine 1977., nakon što je grupa "The Clash" izdala debitantski album, jedan muzički kritičar zapisao je sljedeće: "Ako ne volite ovaj bend, ne volite ni rock’n’ roll”. Premda su djelovali samo deset godina, subverzivnim nastupima i politički angažovanim stihovima promijenili su istoriju muzike, a njihov "London Calling" po mnogima je jedan od najboljih albuma svih vremena.

Donosimo zanimljivosti o pionirima britanskog panka!

1. Zbog buntovnog stava i žestokih akorda, na početku karijere upoređivali su ih s grupom "Sex Pistols". Frontmenu Džou Strameru to se ni najmanje nije sviđalo. "Mi smo gerilci, a oni živopisna ulična banda", govorio je. Zaista, njihov lijevo orijentisani idealizam bio je u oštrom kontrastu s nihilizmom "Pistolsa".

2. Nakon samo trideset odsviranih koncerata, potpisali su ugovor za moćnu diskografsku kuću CBS. Taj potez mnogi su fanovi doživjeli kao izdaju, odnosno kretanje u susret establišmentu, koji su s tolikom oštrinom secirali u pjesmama. Rokk novinar Mark Peri otišao je korak dalje - nazvao ga je “danom kad je pank umro”. Da je duh panka i dalje živ, četvorka je dokazala ponizivši CBS-ove zvaničnike koji su se htjeli slikati s njima: uoči riječi “cheese”, pokazali su im zadnjice.

3. Na jednom od prvih većih nastupa grupe, u publici se našao Šejn Mekgovan, budući frontmen grupe "The Pogues". Sirotom momku tom je prilikom neki momak iz rulje odgrizao poveći komad uha.

4. Basista Pol Simonon prvo nije imao pojma o sviranju. “Instrukcije” je dobijao od gitariste Mika Džonsa. Ovaj bi mu vikao koji zahvat treba upotrijebiti, a publika je mislila da Džons pjeva.

5. Bubnjar Toper Hidon bio je doživotno zahvalan roditeljima koji su ga podržali u odluci da zbog sviranja napusti školovanje sa šesnaest godina. S turneja im je godinama slao dugačka pisma, dok su razglednice bile rezervisane za njegovog psića Batija. U grupi je zamijenio Terija Čajmsa, koji je nakon svađe s kolegama prozvan “Teri Krajms (eng. Kriminal)”.

6. Hidon je bio jedini koji je imao idilično djetinjstvo. Stramer je od devete godine, odlukom vlastitih roditelja, živio u internatu; Mik je, nakon razvoda roditelja, odrastao uz baku i dvije starije tetke, a Simonona je odgajala samohrana majka, dok otac nije htio ni čuti za njega.

7. Pjesma “I’m So Bored With USA”, koju mnogi smatraju jednim od njihovih najdirektnijih političkih izraza, prvo je bila ljubavna pjesma naslova “I’m So Bored With You”. Pjesmu “Garageland” posvetili su svom najžešćem kritičaru, novinaru Čarlsu Šaru. Ovaj ih je, naime, svojevremeno nazvao “garažnim bendom koji bi se trebao vratiti u je**nu garažu, po mogućnosti dok je motor u automobilu upaljen”.

8. Premda je podržavao anarhizam, Stramer je bio poznat po radnoj etici. “Momci su me nazivali malim Staljinom, jer sam tražio od njih da zaborave na prijatelje i zabavu te se u potpunosti posvete svirkama”, jednom je izjavio.

9. Na eksperimentalnom albumu “Combat Rock” slavni pjesnik Alan Ginsberg recituje nekoliko stihova, prenosi "Povijest".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije