Zanimljivosti

Pogledajte šta se dogodi kada izolovano pleme prvi put vidi bijelog čovjeka

Pogledajte šta se dogodi kada izolovano pleme prvi put vidi bijelog čovjeka
Foto: Screenshot/YouTube | Pogledajte šta se dogodi kada izolovano pleme prvi put vidi bijelog čovjeka

Uz pravi pristup, znanje i pripremu, susret izolovanih plemena i "modernog" čovjeka ne treba da bude loše ili opasno iskustvo ni za koga. Dokaz za to su, između ostalog, istraživanja belgijskog naučnika Jean-Pierrea Dutilleuxa, koji je u bogatoj karijeri široj zajednici vjerovatno ostao zapamćen po snimcima koji su nastali dalekih sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Dutilleux je napravio sve "prema PS-u" i uprkos prvotnom oprezu uspostavio je kontakt s izolovanim plemenom u Papui Novoj Gvineji. Kao i u priči čovjeka koji je više puta posjetio Sentinelce, pleme koje je prije nekoliko godina bilo u fokusu svjetske javnosti jer je, braneći svoju teritoriju, ubilo američkog misionara Johna Chaua, belgijski istraživač oprezno je pristupio domorocima, odnosno oni su prišli njemu, te je unaprijed pripremio brojne darove, koji su isprva preplašili, a potom oduševili stanovnike prašume, podsjeća punkufer.hr.

Genijalni video-materijal otkriva kako čovjek reaguje kada prvi put vidi naizgled uobičajene stvari, poput ogledala, šibica, riže ili metala. Ovaj "bijeli duh", nakon što je zadobio povjerenje lokalaca, podijelio je lijekove protiv malarije, za koju je znao da je veliki problem u plemenu te je, uz naučno istraživanje, proveo i edukaciju o tome koliko često i koje količine lijeka treba da uzimaju kako bi iskorijenili tu bolest.

Pripadnici plemena nakon dosta opreza spustili su gard i rado pričali Belgijancu o svemu što ga je zanimalo te su spremno objašnjavali svoj jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije