Zanimljivosti

Pronađeno mjesto iskrcavanja Julija Cezara

Pronađeno mjesto iskrcavanja Julija Cezara
Foto: Ilustracija | Pronađeno mjesto iskrcavanja Julija Cezara

Arheolozi vjeruju da su pronašli mjesto prvog iskrcavanja Julija Cezara na tlu današnje Britanije, u Kentu.

Pegvel Bej na ostrvcetu Tanet mjesto je, kako se vjeruje, gdje se rimski general iskrcao. Do sada je tačna lokacija iskrcavanja bila misterija.

Ovo mjesto je sada oko kilometar unutar kopna, ali je u vrijeme Cezara bilo na obali, piše "Daily Mail".

Lokacija se podudara sa opisom samog Cezara da je vidljivo sa mora, ima veliki otvoreni zaliv i da iznad postoji viši predio, brdo kao osmatračnica.

Njegova vojska je odmah izgradila manje utvrđenje, a naučnici sa Univerziteta Lester tvrde da su pronašli mjesto iskrcavanja.

Arheolozi su pronašli rimsko koplje i grnčariju u obližnjem seocetu Ebsflit, a većina predmeta datira iz prvog vijeka prije nove ere.

Površina baze bila je oko 50 jutara, a njena glavna namjena bila je da zaštiti Cezarovu flotu, koja je bila izvučena na obalu.

Na samoj lokaciji pronađen je odbrambeni jarak, što ukazuje da se radi o vojnom utvrđenju. Oblik samog jarka sličan je rimskim utvrdama u Alesiji u Francuskoj.

Prva Cezarova invazija 55. godine prije nove ere bila je neuspješna, jer su Rimljani naišli na snažan otpor Brita, ali naredne 54. godine situacija je bila drugačija. Cezar, ipak, nikada nije uspostavio okupacione snage na tlu Britanije.

Cezar se vratio u Italiju kao heroj nakon čuvenog prelaska rijeke Rubikon 49. godine prije nove ere, a da prije toga nije raspustio vojsku, što je predstavljalo uvredu za rimski Senat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije