Zanimljivosti

Studija Harvarda: "Mamini sinovi" su uspješniji kroz život

Studija Harvarda: "Mamini sinovi" su uspješniji kroz život
Foto: N.N. | Studija Harvarda: "Mamini sinovi" su uspješniji kroz život

Univezitet Harvard objavilo je veliku studiju o tome šta čini muškarce srećnijim. Zaključak koji se nameće je da su "mamini sinovi" tj. mamine maze puno uspješniji u poslu i zarađuju više od muškaraca koji nisu imali toliko prisan odnos sa svojim mamama u djetinjstvu.

Studija je započeta 1938. godine, a prati 268 studenata muškog pola u rasponu od ranih do starijih godina. Testiranja se objavljuju svake dvije godine i bez sumnje je jedna od najdužih i najdetaljnijih studija ljudskog razvoja u istoriji.

Razlika u plati maminih maza i normalnih studenata je u prosijeku 87.000 dolara po godini. Takođe, studija je dokazala da su muškarci koji su imali prisan odnos sa svojom majkom puno uspješniji u karijeri kako godine prolaze. Uz to, ako su imali loš odnos s majkom u djetinjstvu povećan je rizik demencije u kasnijim godinama.

U međuvremenu, povezanost odnosa mladog muškarca s ocem s poslovnim uspjehom ne postoji. Dobra veza sina i oca kasnije u životu se manifestuje višim stepenom zadovoljstva životom i smanjenim nivoom tjeskobe.

U knjizi "Trijumf iskustva - muškarci Harvardove velike studije", koju je napisao Džordž Vailant, dugogodišnji direktor studije, objašnjeni su zaključci i odnosi koje su naučnici dokazali.

Zanimljiv zaključak jednog dijela studije odnosi se na pretjerano konzumiranje alkohola. Muškarci koji unose veće količine alkohola su najnesrećniji, kod njih je viši stepen smrtnosti, razvoda, depresije i neuroze. Liberalni muškarci konzumiraju više seksa i, najvažnije od svega, visok IQ nije povezan s visokom platom!

Dr Džordž Vailant, koji je vodio studiju 42 godine, smatra da je ključ uspjeha ljubav.

"75 godina i 20 miliona dolara utrošenih na studiju donijelo je jedan zaključak. Sreća je ljubav. Tačka", izjavio je Vailant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije