Zanimljivosti

Sud naredio mužu da bivšoj isplati 60.000 evra za kućne poslove

Sud naredio mužu da bivšoj isplati 60.000 evra za kućne poslove
Foto: Image by succo from Pixabay | Sud naredio mužu da bivšoj isplati 60.000 evra za kućne poslove

Vrhovni sud u Portugalu naložio je muškarcu da bivšoj supruzi plati 60.000 evra kao naknadu za čišćenje i kuhanje koje je obavljala tokom njihovog tri decenije dugog braka.

Kućni poslovi odavno se ne smatraju dužnošću supruge, a pojavljuje se i sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu i dobijaju je. Posljednji takav slučaj stiže iz Portugala.

Presudom koja je donesena 14. januara, a portugalski mediji popratili su je ufebruaru okončano je dugo suđenje u kojem se par bivših supružnika borio na raznim sudovima u Portugalu, prenosi Oddity Central.

Žena je prvobitno od bivšeg supruga tražila 240.000 evra za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka, ali njena je presuda odbačena s navodima da nema pravo na finansijsku naknadu.

"Budući da rad proveden u kući nije zakonski potreban prema de facto sindikatu, njegovo pružanje kao doprinos i spontano ispunjenje prirodne obaveze", napisao je sudija u Barcelosu u svojoj presudi, prenosi portal Index.

Žena je podnijela žalbu i sud je ovaj put presudio u njenu korist, ali njen bivši muž žalio se vrhovnom sudu. Tamo je presuđeno da kućani poslovi, "iako ostaju nevidljivi, imaju jasnu ekonomsku vrijednost". 

Dokazano je da je u 30 godina braka supruga bila ta koja se brinula o kući i pripremala jela partneru. Sud je zaključio da je to dovelo do obogaćivanja supruga koji nije učestvovao u kućnim poslovima, jer mu je omogućeno da se okoristi rezultatima tih aktivnosti bez aktivnih troškova i doprinosa.

Sud je utvrdio finansijsku vrijednost kućanih poslova koje je žena obavljala korištenjem nacionalne minimalne plate kao kriterijuma, pomnoživši je s 12 mjeseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njenih troškova u tom razdoblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije