Gadgets

Dronovi kao slijepi miševi: Eho lokacija za tumačenje okruženja

Dronovi kao slijepi miševi: Eho lokacija za tumačenje okruženja
Foto: N.N. | Dronovi kao slijepi miševi: Eho lokacija za tumačenje okruženja

Uprkos velikom napretku mašine i dalje imaju problem da vide svijet oko sebe, pa i navigacija kroz praznu sobu može da predstavlja problem. To bi uskoro moglo da se promijeni, a zahvaljujući eho lokaciji koja bi dronovima mogla da pomogne da sagledaju okruženje i izbjegnu prepreke.

U okviru nedavno objavljene studije iskorišćen je matematički model kako bi se objasnilo na koji način bi dronovi mogli da koriste odbijanje zvuka da bi locirali prepreke, a tokom testiranja je korišćen zvučnik sa četiri mikrofona. 

Dron je nakon toga mogao da izračuna vrijeme koje je zvuku potrebno da odbije od zidova prostorije, na osnovu čega je mogao da odredi i sopstvenu poziciju u odnosu na prepreke, prenosi PC Press.

Iako je studija još uvijek samo u teorijskom obliku, naučnici ističu da bi tehnologija mogla da se primjenjuje i na drugim poljima – u autonomnim vozilima, ali i u pametnim šljemovima, te drugim dodacima u okviru kojih bi algoritmi za mapiranje prostora na osnovu odbijanja zvučnih talasa bili više nego korisni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije