Internet

Bezbjednost na Internetu za vrijeme pandemije virusa korona

Bezbjednost na Internetu za vrijeme pandemije virusa korona
Foto: FORWARD TALKS | Kovačević Gordana, generalni direktor kompanije Prointer i g. Ratković Dalibor, direktor TG-SEC

Informatička pismenost podrazumijeva razne segmente korišćenja kompjutera i raznih tehničkih uređaja, kao i same spoznaje resursa na Internetu u sklopu privatnog i poslovnog aspekta naše svakodnevnice.

Da li smo svjesni rizika i opasnosti koje vrebaju na Internetu? Da li možemo spriječiti problem ili smanjiti potencijalnu štetu koja vreba iza Internet ćoška?

Odgovor je potvrdan. Da!

Svima već poznato, Internet je javno dostupna globalna mreže, koja povezuje razne tehničke uređaje koji međusobno razmjenjuju informacije. U momentu kad je Internet postao javno dostupna mreža, dobili smo beskonačne mogućnosti komunikacije, edukacije, razvijanja poslovanja i novih radnih mjesta i slično.

Novonastala situacija, prouzrokovana globalnom pandemijom, uzrokuje određene promjene u društvu, koja se manifestuje na svakodnevni život. Nažalost, osobe koje su ranije koristile mogućnosti Interneta kako bi prevarile ili zaradile novac na nezakonitim radnjama, dobili su dodatni vjetar u leđa jer činjenično stanje pokazuje da je on line način rada od školstva, slobodnog vremena, radnih procesa najizglednija opcija u budućnosti.

Sajber bezbjednost, kao u privatnom životu, više ne može da se posmatra odvojeno od bezbjednosti u realnom svijetu. Šteta koja nastane kao rezultat ugrožavanjem bezbjednosti rada na Internetu ili samih elektronskih podataka (tzv. Sajber napad) je vrlo stvarna i izaziva stvarne posljedice.

Edukacija svakog od nas je najvažniji faktor u Internet svijetu!

Koliko je do nas, moramo biti spremni da naučimo i da se pridržavamo.

O svemu ovome, razgovarali smo u panel diskusiji na temu Bezbjednost na Internetu sa stručnjacima iz svojih profesija: gđa Kovačević Gordana, generalni direktor kompanije Prointer i g. Ratković Dalibor,  direktor TG-SEC kompanije koja se bavi isključivo Cyber Security rješenjima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije