Internet

Comtrade System Integration obilježila početak rada u BiH

Comtrade System Integration obilježila početak rada u BiH
Foto: N.N. | Comtrade System Integration obilježila početak rada u BiH

Comtrade System Integration, dio Comtrade grupe, vodeće IT organizacije u Jugoistočnoj Evropi i regionalni lider na polju digitalne transformacije, svečanim prijemom u hotelu Novotel u Sarajevu, obilježila je početak rada u Bosni i Hercegovini.

U prisustvu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, partnera, vendora i čelnika značajnih kompanija u BiH, kompanija je predstavila svoju misiju - pomoći klijentima da uspješno transformišu svoje poslovne modele i unaprijede konkurentnost uz vodeće tehnologije.

Grupacija Comtrade, posluje kroz mrežu od 27 kompanija, u 16 zemalja i 17 vremenskih zona a ostvaruje godišnji promet od preko 300 miliona evra. Na bh. tržištu prisutna je od 1999. godine sa kompanijama: Comtrade Distribution, koja je među prvim distributerima IT proizvoda te Comtrade Solutions, orjentiranom na razvoj softvera. Trenutno ove dvije poslovne vertikale Grupacije Comtrade u BiH upošljavaju više od 300 radnika, a dolaskom Comtrade System Integartiona taj broj se uvećao za još 30 domaćih konsultanata, inžinjera i domenskih eksperata.

“Bili ste izuzetan domaćin proteklih 20 godina, a mi smo se trudili da budemo dobar poslodavac. Tako će biti i u budućnosti” istakao je Veselin Jevrosimović, predsjednik kompanije Comtrade u uvodnom obraćanju i dodao: “Na globalnom nivou, Comtrade broji više od 2.000 zaposlenih, a u četiri tehnološka centra radi na projektima za najveće svjetske kompanije: Citrix, Ryanair, HP, Skrill i Google. Jedna smo od deset tehnoloških kompanija u svijetu koja ima ugovor sa renomiranom naučnom institucijom CERN, a prva smo kompanija u svijetu za recovery i backup rješenja.”

Pouzdan partner za digitalnu transformaciju

Uz tehnološku i biznis ekspertizu, iskustvo rada sa klijentima iz različitih sektora i vendorska partnerstva sa tehnološkim liderima kao što su Cisco, DellEMC, HP, IBM, Microsoft i Oracle, Comtrade System Integration će klijentima u BiH ponuditi inovativna IT rješenja i konsultantske usluge za sve aspekte poslovanja.

“Comtrade System Integration je pouzdan partner kompanijama na putu ka digitalnoj transformaciji, a naš tim u Sarajevu donosi vrhunsku ekspertizu na polju najnovijih tehnologija, među kojima su cloud, big data, poslovna analitika, bezbjednosna rješenja, informacioni sistemi, alati za poslovnu kolaboraciju i brojne druge. Želimo da rastemo sa našom ekonomijom i da sa našim inžinjerima i klijentima učestvujemo u digitalnoj transformaciji BiH“, istakao je Damir Fetahagić, generalni direktor kompanije Comtrade System Integration za BiH.

Prema riječima Fetahagića kompanije koje žele da usklade poslovanje sa zahtjevima digitalne ekonomije treba da odu korak dalje od tehnologije - na transformaciju procesa, ljudi i organizacione kulture.

“Digitalna transformacija je proces koji zahtjeva temeljno sagledavanje poslovnih potreba, pažljivo planiranje i angažman kako menadžementa, tako i zaposlenih. Kao partner, pomažemo kompanijama da brže i lakše usvoje promjene, i stave digitalne alate u službu svog poslovanja uz usluge procjene stanja, mapiranja poslovnih i tehnoloških izazova, razvoj kastom rješenja i usluge upravljanja IT sistemima,” rekao je Fetahagić.

Strateški partneri Comtrade-a: Microsoft, Oracle, IBM, Cisco South East Europe i Dell EMC Adriatic

Predstavljanje rada Comtrade System Integration je za prisutne također bila prilika da se upoznaju sa strateškim partnerstvima kompanije. Zahvaljujući njima, Comtrade System Integration omogućava klijentima da prate IT trendove i primjene najnovija rješenja za kompleksne izazove. Prisutnima su se obratili predstavnici kompanija Microsoft, Oracle, IBM, Cisco South East Europe i Dell EMC Adriatic.

“Da bi kompanije kao što je Comtrade System Integration bile u mogućnosti da održe gold status i budu partner Microsoftu nužno je kontinuirano ulaganje u uposlenike, inovacije i rješenja. Iz tog razloga drago nam je da su otvorili kompaniju u BiH jer će na taj način olakšati korisnicima iz ove zemlje da jednostavnije prođu kroz proces digitalne transformacije”, izjavio je Omar Krivošija, generalni menadžer Microsofta za BiH.

“Comtrade u svojoj srži ima distributerski DNA. Rade po principu mi imamo i znamo ovo, treba nam partner koji će nam pomoći da cjelokupnu uslugu ponudimo klijentu. I tako može cjelokupno IT društvo u BiH da profitira. Angažiraju mlade ljude, zadržavaju iskusne inžinjere i uz vendore sigurno će biti uspješna kompanija u BiH”, izjavio je Amer Hadžikadić, generalni menadžer Oraclea za BiH.

Panel diskusija: “Digitalna transformacija - izazovi, koraci, rezultati”

Održana je i panel diskusija na temu “Digitalna transformacija - izazovi, koraci, rezultati.” Svoja iskustva u ovoj oblasti predstavili su Comtrade System Integration stručnjaci za Cloud tehnologije, Poslovnu analitiku, FinTech, CRM, dokument menadžment i razvoj softverskih rješenja.

Cilj diskusije je bio upoznavanje prisutnih sa svjetskim i regionalnim tehnološkim trendovima, zahtjevima i izazovima kompanija, i načinom na koji digitalne tehnologije mogu da podstaknu inovaciju, uspostavljanje efikasnog radnog okruženja i stvaranje novih poslovnih prilika.

Jedna od ključnih poruka sa današnjeg skupa bila je “Digitalna transformacija ne smije da čeka.” Kao kompanija koja zapošljava stručan inžinjerski kadar, radi na edukaciji klijenata i promociji najnovijih IT trendova, Comtrade System Integration teži da u Bosni i Hercegovini izgradi snažna partnerstva, uz fokus na stvaranju privrednog ambijenta u kome dominiraju inovacija i vrhunske tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije