Internet

Facebook objavio prve podatke o govoru mržnje na platformi

Facebook objavio prve podatke o govoru mržnje na platformi
Foto: Tanjug/AP | Facebook objavio prve podatke o govoru mržnje na platformi
Tanjug

Kompanija Facebook u četvrtak je prvi put objelodanila podatke o rasprostranjenosti govora mržnje na svojoj platformi, rekavši da je od svakih 10.000 pregleda sadržaja u trećem kvartalu, 10 do 11 uključivalo govor mržnje.

Najveća svjetska kompanija za društvene medije objavila je procjenu u svom tromjesečnom izvještaju o moderiranju sadržaja. U izvještaju se navodi da je u trećem kvartalu preduzela mjere u vezi sa 22,1 miliona pojava govora mržnje, od kojih je oko 95 odsto preventivno identifikovano. U prethodnom tromjesečju reagovala je zbog 22,5 miliona takvih sadržaja, prenosi Rojters.

Facebook definiše "preduzimanje radnji" kao uklanjanje sadržaja, pokrivanje upozorenjem, onemogućavanje naloga ili eskalaciju spoljnim agencijama.

Njegova veb lokacija za razmjenu fotografija Instagram pokrenula je akciju u vezi sa 6,5 miliona sadržaja sa govorom mržnje, u odnosu na 3,2 miliona u drugom kvartalu. Oko 95 odsto je preventivno identifikovano, što je porast od 10 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

U oktobru je Facebook saopštio da ažurira svoju politiku govora mržnje zabranjujući svaki sadržaj koji negira ili iskrivljuje holokaust.

Facebook je takođe naveo da je u trećem kvartalu preduzeo mjere za 19,2 miliona nasilnih i grafičkih sadržaja, u poređenju sa 15 miliona u drugom. Na Instagramu je preduzeo mjere u vezi sa 4,1 miliona komada nasilnog i grafičkog sadržaja, u odnosu na 3,1 milion u drugom kvartalu.

Kompanija je navela i da je preduzela mere u vezi sa 12,4 miliona dečje golotinje i sadržaja seksualne eksploatacije, u odnosu na 9,5 miliona u prethodnom kvartalu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije