Internet

Pratite nas na Google news

Facebooku i Twitteru prijeti kazna u Rusiji

Facebooku i Twitteru prijeti kazna u Rusiji
Foto: N.N. | Facebooku i Twitteru prijeti kazna u Rusiji
N.N.

Rusko nadzorno tijelo za telekomunikacije i masovne medije Roskomnadzor pokrenulo je administrativni postupak protiv kompanija Facebook i Twitter jer nisu pružile informacije o postavljanju svojih servisa s podacima korisnika na teritoriji Rusije, saopštio je danas portparol tog tijela.

Facebooku i Twitteru mogla bi da bude propisana kazna od jednog do šest miliona rubalja (15.000 do 94.000 dolara), a Roskomnadzor će dokumentaciju predati sudu u roku od tri radna dana, prenosi Tass.

"Te dvije komnpanije nisu u predviđenom roku predale izvještaje o saglasnosti sa zahtjevom da postave servere s podacima ruskih korisnika u Ruskoj Federacij", rekao je portparol.

On je dodao da je predstavnik Twittera prisustvovao potpisivanju protokola, dok predstavnik Facebooka nije bio prisutan.

Roskomnadzor je Facebooku i Twitteru u decembru 2018. godine uputio zahtev da svoje servere s podacima ruskih korisnika postave na teritoriji Rusije, ali do sada nije dobio nikakav odgovor od tih kompanija.

U januaru prošle godine Roskomnadzor je pokrenuo administrativni postupak protv tih društvenih mreža i one su kažnjene sa po 3.000 rubalja (50 dolara).

Kasnije je saopšteno da je tom kompanijama naloženo da postave svoje baze podataka u roku od devet mjeseci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u decembru prošle godine zakon kojim su predviđene višemilionske kazne za kompanije koije odbiju da postave baze podataka ruskih korisnika na teritoriji te zemlje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije