Internet

Google morao da ukloni desetine aplikacija

Google morao da ukloni desetine aplikacija
Foto: Tanjug/AP arhiva | Google morao da ukloni desetine aplikacija

Google je povukao desetine aplikacija koje koriste milioni korisnika nakon što je gigant otkrio da su tajno prikupljale podatke, piše The Wall Street Journal.

Istraživači su pronašli aplikacije za vremenske prilike, aplikacije za radare na autoputu, QR skenere, aplikacije za molitve i druge koje sadrže kod koji bi mogao da prikupi preciznu lokaciju korisnika, e-poštu, brojeve telefona i još mnogo toga.

Istraživači koji su otkrili kod prijavili su svoja otkrića američkim federalnim regulatorima, kao i samom Google-u.

"Bez sumnje se ovo može opisati kao zlonamerni softver", rekli su oni.

Kod je navodno napravila Measurement Systems, kompanija koja je navodno povezana sa odbrambenim podizvođačem iz Virdžinije koji radi sajber-obaveštajne poslove i još mnogo toga za američke agencije za nacionalnu bezbjednost.

Measurement Systems je navodno platio programerima da dodaju njihove komplete za razvoj softvera (SDK) u aplikacije. Programeri ne samo da bi bili plaćeni, već bi dobili i detaljne informacije o svojoj korisničkoj bazi.

Ovaj SDK je bio prisutan na aplikacijama preuzetim na najmanje 60 miliona mobilnih uređaja.

Jedan developer aplikacija tvrdi da mu je rečeno da SDK prikuplja podatke u ime internet provajdera, finansijskih i energetskih kompanija. Takođe tvrdi da je Measurement Systems želeo podatke uglavnom sa Bliskog istoga, centralne i istočne Evrope i Azije.

Iako je Google povukao te aplikacije iz Play Store-a, istraživači su primetili da one i dalje postoje na milionima uređaja. Istovremeno, otkrili su da je SDK prestao da prikuplja korisničke podatke nakon što je otkriven.

Domen Measurement Systems-a je registrovala kompanija Vostrom Holdings Inc., koja posluje sa američkom saveznom vladom preko podružnice pod nazivom Packet Forensics LLC, primetio je WSJ.

Measurement Systems je negirao sve optužbe, kao i navode da sarađuje sa američkom vladom.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije