Internet

Pratite nas na Google news

Google ukida lozinke za 1,7 milijardi korisnika Androida

Google ukida lozinke za 1,7 milijardi korisnika Androida
Foto: N.N. | Google ukida lozinke za 1,7 milijardi korisnika Androida
N.N.

Prvi će ovu mogućnost dobiti korisnici Googleovih Pixela, a potom i svi ostali korisnici Android uređaja s verzijom 7 ili kasnijom.

Čini se kako je lozinkama odzvonilo. Nakon što je Microsoft najavio kako će ukinuti lozinke za korisnike Microsofta, ista informacija dolazi i iz Googlea.

Više od 1,7 milijardi korisnika Androida uskoro za dokazivanje svog identiteta neće morati upisivati komplikovane lozinke, već će koristiti "nove bezbjedonosne tehnologije".

Kako su u službenom blogu zapisali, "Google s veseljem najavljuje da će identitet biti moguće potvrditi koristeći otisak prsta ili uzorak za zaključavanje ekrana umjesto lozinke". No postoji kvaka – takav način identifikacije biće dostupan samo za određene Googleove usluge.

Iako još nije poznato za koje će se to usluge koristiti biometrijski identifikatori, činjenica da će uskoro biti potrebno samo jednom registrirati svoj otisak prsta i nakon toga sigurno ulaziti u svoje aplikacije i internetske servise, izmamila nam je osmijeh na lice.

Zasad je poznato samo da će se biometrijska identifikacija koristiti za Google Password Manager.

Prvi će ovu mogućnost dobiti korisnici Googleovih Pixela, a potom i svi ostali korisnici uređaja Android s verzijom 7 ili kasnijom.

Znači li to da je lozinkama odzvonilo? Pa, baš i ne. Iako je biometrijska identifikacija sigurnija od lozinke jer je jedinstvena za svaku osobu i nije ju potrebno mijenjati ili pamtiti, činjenica je da će i dalje biti potrebno upisivati lozinke na onim mjestima koja ne podržavaju biometrijsku identifikaciju. A takvih je, zasad, još uvijek mnogo.

(NN/zimo.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije