Internet

"Gugl" odbio da plaća milione za vijesti

"Gugl" odbio da plaća milione za vijesti
Foto: N.N. | "Gugl" odbio da plaća milione za vijesti

KANBERA - "Gugl" je odbio zahtjev da plaća stotine miliona dolara godišnje kao nadoknadu medijima u Australiji u skladu sa vladinim planom o podjeli prihoda.

Najviši zvaničnik "Gugla" u Australiji Mel Silva rekla je da kompanija u ovoj zemlji ostvaruje godišnji prihod od reklama povezanih sa vijestima od samo 6,7 miliona američkih dolara.

To je mali dio iznosa koji je državna regulatorna agencija procijenila za ovaj sektor. Australija namjerava da primora velike internetske kompanije da dijele prihode od reklama povezanih sa vijestima koje nude u svojim servisima, prenio je AFP.

Regulatorna agencija ACCC procijenila je da "Gugl" i "Fejsbuk" zajedno zarađuju oko četiri milijarde američkih dolara godišnje od reklama u Australiji.

Vodeće medijske kuće zatražile su da ove dvije firme plaćaju najmanje deset odsto tog novca godišnje lokalnim medijskim organizacijama, za koje tvrde da su izgubile veliki dio prihoda od reklama zbog globalnih tehnoloških giganata. Silva je odbacila ove brojeve kao potpuno nerealne.

"Svi se slažemo da vijesti visokog kvaliteta imaju veliku društvenu vrijednost, ali potrebno je da razumijemo i ekonomiju", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije