Internet

Pratite nas na Google news

Hakovani podaci 500 miliona korisnika LinkedIna

Hakovani podaci 500 miliona korisnika LinkedIna
Foto: Image by 3D Animation Production Company from Pixabay | Hakovani podaci 500 miliona korisnika LinkedIna
N.N.

Poslovna društvena mreža LinkedIn, u vlasništvu Micrsofta, najnovija je žrtva masovnog curenja podataka pri čemu su sajber kriminalci hakovali podatake sa oko 500 miliona korisničkih profila, izvijestio je portal "cibernews.com".

Kako prenosi "Business Insider", N.N. lice je oglasilo onlajn prodaju dva miliona podataka na jednom hakerskom forumu navodeći da su oni prikupljeni sa 500 miliona profila na Linkedinu.

Podaci koji su procurili obuhvataju imejl adrese korisnika, brojeve telefona, informacije o radnom mjestu, puna imena i prezimena, pol korisnika, i slično.

Microsoftova društvena mreža je potvrdila da su neki hakeri na svojim forumima zaista objavili prodaju podataka njenih korisnika. Hakeri tvrde da se radi o pola milijarde naloga, ali za sada nema zvanične potvrde da li je ta cifra tačna.

Portparol LinkedIna je izjavio da kompanija još uvijek istražuje ovaj problem i da se čini da su sa njihove platforme uzeti podaci koji su svima vidljivi, koji su zatim kombinovani sa podacima pokradenim sa drugih veb sajtova i kompanijskih internet stranica i ponuđeni na prodaju na mreži.

LinkedIn ima 740 miliona korisnika, prema podacima sa veb sajta kom panije, tako da bi krađa podataka njenih 500 miliona korisnika značila da je ugrožena privatnost oko dvije trećine baze korisnika ta platforme, dodaje "Business Insider".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije