Internet

Pratite nas na Google news

Huawei našao zamjenu za Google Maps

Huawei našao zamjenu za Google Maps
Foto: N.N. | Huawei našao zamjenu za Google Maps
N.N.

Nakon što im je uskraćen pristup Googleovim servisima u kineskoj kompaniji Huawei bili su prisiljeni pronaći zamjene za popularne aplikacije koje div iz Mountain Viewa nudi.

Kako bi nadomjestili Google Maps udružili su snage s kompanijom za satelitsku navigaciju TomTom, poznatom po sistemima za navigaciju namijenjenim automobilima. U njoj će izraditi aplikaciju za Huaweijeve uređaje na koje više nije moguće instalirati Google Maps.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa stavila je Huawei na crnu trgovinsku listu u svibnju prošle godine, proglasivši ju rizikom za nacionalnu bezbjednost. Tvrde kako njene uređaje i opremu kineska vlada koristi za špijuniranje u inostranstvu.

U Huaweiju su te optužbe odbacili. Ali, taj potez Trampove vlade znači kako američke kompanije moraju dobiti dozvolu za poslovanje s Huaweijem.

Iako zabrana još nije u punoj mjeri stupila na snagu jer su američke vlasti u više navrata odobrile produženje tranzicijskog perioda u Googleu su uskratili pristup njihovim servisima za nove Huaweijeve uređaje, među kojima su modeli Mate 30 i nadolazeći P40.

TomTom je nizozemska kompanija pa za njih ne vrijede ista ograničenja kao i za američke kompanije. Iz Huaweija su potvrdili kako je sporazum postignut prije nekog vremena, ali nisu precizirali kad.

Iako je Google navodno tokom prošlog ljeta lobirao u službenom Vašingtonu kako bi bio izuzet od sankcija prema Huaweiju, u toj su kineskoj kompaniji već bili poduzeli korake kako bi postavili vlastiti eko-siste aplikacija.

Prošle sedmcie su najavili pokretanje fonda vrijednog 26 miliona američkih dolara, namijenjenog razvojnim programerima u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Zasad još nije poznato kad bi operativni sistem Harmony, na kojem bi taj eko-sistem počivao, trebao zaživjeti na Huaweijevim smartfonima. Krajem prošle godine stigla je procjena kako bi se to moglo dogoditi tokom idući šest do devet mjeseci, piše Business Insider.

(Tportal.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije