Internet

Istraga protiv zvijezda društvenih mreža

Istraga protiv zvijezda društvenih mreža
Foto: Pixabay ilustracija | Istraga protiv zvijezda društvenih mreža

Velika popularnost i milijarde korisnika društvenih mreža omogućili su posljednjih godina jedno novo zanimanje – tzv. influensera, odnosno korisnika koji na Instagramu, YouTubeu ili drugim platformama imaju veliki broj pratioca koji čitaju, lajkaju i komentirišu sve što oni napišu ili objave. Zahvaljujući velikom broju ljudi koji ih prate i na koje imaju uticaj, influneseri su postali marketinški zanimljivi, pa im kompanije plaćaju dobar novac kako bi reklamirali njihove proizvode ili im daju besplatne proizvode i usluge koje će predstaviti svojim pratiocima.

Tako neki mogu imati život iz snova (barem se takav utisak može steći na temelju njihovih aktivnosti na društvenim mrežama) – dobiti besplatne avionske karte, besplatno odsjesti u skupim hotelima na egzotičnim destinacijama, a sve kako bi o svojim avanturama pisali na Instagramu ili se hvalili na YouTubeu.

Jedan od problema takvog načina reklamiranja jeste što nekada niko ne zna da je riječ o reklami (iako sve više influnsera uz takve objave stavlja heštagove poput #promoted #sponsored i slično), a kako je putovanje i smještaj potpuno besplatno, influenseri će često hvaliti hotel i destinaciju iako sami nisu zadovoljni s njima.

Protiv takvog načina prikrivenog oglašavanja bore se regulatorna tijela u SAD-u i Velikoj Britaniji, pa je tako nedavno agencija za zaštitu tržišta i konkurentnost u Velikoj Britaniji pokrenula istragu protiv poznatih ličnosti i influensera koji na društvenim mrežama ne navode za koje su objave dobili novac kako bi promovisali brendove.

Agencija je kontaktirala s brojnim poznatim osobama s društvenih mreža kako bi prikupila informacije o njihovim objavama i sponzorskim ugovorima te kako bi ispitala krše li tako zakon – ako se pokaže da su zaista dobivali novac, a to nisu napomenuli u objavama, mogli bi završiti na sudu. Takođe, na temelju informacija koje dobiju i kada se detaljnije upoznaju s načinom na koji sponzori plaćaju, odnosno pružaju besplatne usluge influenserima, u budućnosti bi mogli proširiti istragu na veći broj osoba i više načina na koje oni krše zakon.

(Business Insider)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije