Internet

Kubanci testiraju znanje "sveznajuće Siri"

Kubanci testiraju znanje "sveznajuće Siri"
Foto: Ilustracija | Kubanci testiraju znanje "sveznajuće Siri"
N.N.

Sada kada Kubanci imaju pristup internetu sa svojih mobilnih telefona, bilo je neizbježno da će početi da se "igraju" sa sposobnostima svojih pametnih telefona.

Srećnici koji imaju Apple-ove proizvode, poput iPada ili iPhonea, mogu pitati "Siri", ličnu asistentkinju na uređaju, provokativna pitanja koja su postala novi izvor zabave poput, na primjer "koji je smisao života".

Ali, kada su je neki Kubanci upitali ko je predsjednik Kube, bili su iznenađeni kada im je "Siri" odgovorila da postoje dva šefa države: Raul Kastro i Migel Diaz-Kanel.

Kada je pitanje postavljeno na španskom, slike Kastra i Diaz-Kanela iskaču jedna do druge, te su obojica navedeni kao "Jefe de Estado" (predsjednik države).

Američki korisnici dobili su isti odgovor: slike obojice državnika koji se pojavljuju sa simbolom predjsednika.

"Siri" očigledno ne zna da je 19. aprila 2018. Raul Kastro podnio ostavku na mjesto predsjednika kubanskog državnog vijeća, te da je kubanska generalna skupština na njegovo mjesto izabrala Diaz-Kanela, tada jedinog kandidata.

Ali, možda je "Siri" ipak bolji politički analitičar nego što se čini. Dok je Diaz-Kanel zapravo predsjednik države, Kastro je i dalje lider vladajuće Komunističke partije, te i dalje ima značajan politički uticaj.

ETECSA, kubanska telekomunikaciona kompanija, u decembru je predstavila 3G bežičnu mrežu, što je značilo da Kubanci napokon mogu na internet preko mobilnih telefona.

Usluga je daleko od savršene, vrlo je skupa za prosječnog Kubanca i mreža je puna rupa.

Dok Kuba trenutno ima 5,3 miliona mobilnih linija za više od 11 miliona stanovnika, rijetki su oni koji sebi mogu priuštiti iPhone ili iPad.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije