Internet

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja
Foto: Pexels/Ilustracija | Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti vještačke inteligencije (AI) na društvenim mrežama kada je riječ o predstojećim izborima za Evropski parlament od 6. do 9. juna.

Meta je zabrinuta zbog toga što je generativna AI tehnologija u stanju da lažira video-zapise, slike i audio-snimke, pa može da se koristi za prevaru glasača, prenio je Bi-Bi-Si.

Ovo saopštenje uslijedilo je nakon što je istog dana britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli rekao Tajmsu da će "neki ljudi koristiti lažne podatke generisane vještačkom inteligencijom kako bi pokušali da utiču na izbore".

Najava dolazi dvije nedjelje nakon što je Meta potpisala sporazum sa drugim velikim tehnološkim kompanijama koje su se obavezale na borbu protiv takvog sadržaja.

Rival Mete, kada je riječ o društvenim mrežama, TikTok, saopštio je u februaru da će pokrenuti takozvane izborne centre u okviru svoje aplikacije na jezicima svake od 27 članica EU, u kojima će biti smještene mjerodavne informacije.

I šef Mete za poslove u Evropskoj uniji Marko Pancini rekao je da će ta kompanija pokrenuti "Centar za izbore specifičan za EU", koji će "identifikovati potencijalne prijetnje".

"Od 2016. godine uložili smo više od 20 milijardi dolara u bezbjednost i sigurnost i učetvorostručili veličinu našeg globalnog tima, koji radi u ovoj oblasti, na oko 40.000 ljudi", rekao je on.

Dodao je dao to uključuje 15.000 recenzenata sadržaja, koji pregledaju sadržaj na Fejsbuku, Instagramu i drugim platformama, na više od 70 jezika, računajući i sva 24 zvanična jezika EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije