Internet

Microsoft Edge krade vaše podatke iz Google Chromea

Microsoft Edge krade vaše podatke iz Google Chromea
Foto: Pixnio | Microsoft Edge krade vaše podatke iz Google Chromea

​Novi Microsoft Edge pokazao se kao dobar pretraživač od svog izlaska 2020. godine, ali Microsoft nikada nije prestao agresivno da promoviše Edge u odnosu na konkurentske pretraživače, prije svega Chrome. Google i Microsoft već godinama imaju nesuglasice oko ovog pitanja; Microsoft je čak privremeno sakrio opcije za podrazumijevani pretraživač u Windows 11.

Nakon ažuriranja Windows računara, Microsoft Edge se odmah pokreće i prikazuje sve otvorene tabove u Google Chromeu na istom uređaju, iako Edge nikada nije zatražio sinhronizaciju podataka sa Chromeom i nije bio korišćen na tom računaru. Druga strategija koju Microsoft koristi, a koja je počela da privlači pažnju ove nedjelje, je da Edge kopira sve vaše otvorene tabove iz Google Chromea kako biste nastavili tamo gdje ste stali ako se nađete u Edgeu.

Korisnici Microsoft Edgea mogu “uvoziti podatke browsera pri svakom pokretanju”. Iako korisnici mogu isključiti ovu opciju putem postavki Edgea (edge://settings/profiles/importBrowsingData), Microsoft sada prisiljava korisnike da je omoguće nakon Windows ažuriranja.

Zak Edvards na Twitter otkrio je da je, tokom post-update postavljanja, Windows dodao novu opciju koja je podrazumijevano uključena, a opisana je kao: “Sa vašom potvrdom, Microsoft Edge će redovno unositi podatke iz drugih pretraživača dostupnih na vašem uređaju sa Windowsom. Ovi podaci uključuju vaše favorite, istoriju pregledanja, kolačiće, podatke o automatskom popunjavanju, ekstenzije, postavke i druge podatke pregledanja.”

Nakon što korisnicima pruži kratko objašnjenje kako onemogućiti ovu opciju, Microsoft traži da odobre ponašanje i pruža opciju “Not Now” na drugom ekranu.

Neki korisnici primjetili su da Edge i dalje unosi podatke iz Chromea svaki put kada se pokrene – čak i kada je ova opcija isključena. Iako je mnogo ljudi primjetilo ovo ponašanje, Microsoft nije odgovorio na zahtjeve za informacijama ili komentarima, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije