Internet

Najgore lozinke na svijetu u 2018. godini

Najgore lozinke na svijetu u 2018. godini
Foto: Pixabay | Najgore lozinke na svijetu u 2018. godini

Bez obzira na to koliko se vodi računa o bezbjednosti ovih dana, i dalje se dešavaju velika probijanja sigurnosti, a na meti su čak i najveće svjetske kompanije. Korisnički lični podaci i bitne finansijske informacije su konstantno pod rizikom da budu kompromitovani.

S druge strane, veliki je broj korisnika koji još uvijek nisu naučili kako da kreiraju jake lozinke, samim tim mameći hakere. Godišnja lista najpopularnijih svjetskih lozinki postoji još od prvih dana interneta, ali se iste slabe lozinke i dalje pojavljuju u vrhu kao izbor najvećeg dela korinika u "zaštiti od hakovanja".

Prema analizi kompanije SplashData, 2018. je peta godina uzastopno u kojoj "123456" i "password" zauzimaju prva dva mjesta na listi 100 najgorih lozinki na svijetu. Među najpopularnijim su i "123456789", "12345678", "12345", "111111" i "1234567".

Dvije lozinke sa ove liste su zapravo i pojačale svoju popularnost u poređenju sa izvještajem iz 2017. godine, dok je šest poptpuno novih na listi. Isto važi i za "sunshine" i "princess", koje su rangirane na osmom i jedanaestom mjestu. Na listu su dospjele i lozinke poput "football", "monkey" i "donald".

SplashData svoje informacije i analize crpi iz baze podataka sa preko pet miliona lozinki koje su procurjele na internetu. Preporuka je da se zaborave lozinke koje se lako pamte i da se koriste servisi kao što je LastPass i slični.

(PhoneArena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije