Internet

Online krađe podataka i novca

Online krađe podataka i novca
Foto: Ilustracija | On line krađe podataka i novca

Vjerovatno ste gledali filmove o tome kako je nekom ukraden identitet ili skinut sav novac sa bankarskog računa, a sve to online i bez ikakvog znanja osobe kojoj je šteta učinjena.

Upravo to se dešava i u stvarnom životu. Postoji veliki broj sajtova koji su kreirani upravo s ciljem da vam učine štetu kako bi vam uzeli novac ili neke povjerljive podatke. Takođe, postoji veliki broj ljudi koji svakodnevno osmišljavaju kako da kreiraju nove sajtove tog tipa.

Takvi sajtovi najčešće ne izgledaju zlonamjerno, ili je riječ o pop-up reklamama na koje "slučajno" kliknete, tako da, iako ste napredni korisnik interneta, ne možete biti svjesni da ste upali u online zamku.

Dovoljno je da samo jedan takav zlonamjeran sajt dođe do vaših ličnih podataka, pa da vam nanese veliku štetu. Ukoliko ste nepažljivi i nemate dodatnu internet zaštitu, ovakvi sajtovi mogu da preuzmu vaše profile na društvenim mrežama, mogu da dođu do podataka sa vaših mobilnih telefona, da vam "ukradu" novac sa bankarskog računa i sl.

Prema statistikama kompanije SecuCloud, na uzorku od 500.000 korisnika utvrđeno je da na mjesečnom nivou bude blokirano 7.955.142 zlonamjernih prijetnji, što je u prosjeku 15 takvih prijetnji po korisniku.

Od ovog broja čak:

-       4.510.400 prijetnji su takozvanog "malware" tipa

-       1.754.719 prijetnji su "phishing" i "fraud"

-       1.679.987 prijetnji su "anonymizers"

-       8.462 su "botnets"

-       1.574 su "hacking".

Dakle više od 78% su upravo "malware", "phishing" i "fraud" prijetnje koje su potencijalno i najopasnije.

"Phishing" je termin za stranice koje se koriste u svrhu prevare i obmane, kao što je krađa finansijskih ili drugih podataka korisničkog računa. Ove stranice su najčešće dizajnirane tako da izgledaju kao potpuno legitimne stranice da bi prevarom od korisnika dobile njihova ovlaštenja.

"Malware" su stranice koje instaliraju zlonamjerni softver ili resurse na uređaj korisnika, s namjerom da vrše promjene na sistemu ili omoguće trećem licu praćenje bez pristanka korisnika.

"Botnets" su stranice koje upravljaju mrežom botova.

"Hacking" stranice vrše promocije ili daju savjete kako izvršiti neovlašćeni pristup vlasničkim kompjuterskim sistemima, u svrhu krađe informacija, vršenja prevare, stvaranja virusa, ili činjenja druge nezakonite radnje u vezi s krađom digitalnih informacija.

"Anonymizers" su web anonimizatori, proxy server i stranice koje djeluju kao posrednik u pretraživanju (surfing) drugih web stranica, na anoniman način, da bi zaobišle web filtriranje ili to čine iz drugih razloga.

M:tel preporučuje uslugu Siguran net

Ukoliko ste korisnik m:tela, proporučujemo vam uslugu Siguran net, jer jedino ovaj provajder u BiH ima uslugu koja štiti od ovakvih online napada. Ova usluga u realnom vremenu blokira sve zlonamjerne stranice i omogućava vam da surfate internetom na vašoj mobilnoj mreži bez bojazni. Usluga je veoma povoljna i košta 1,17 KM mjesečnom, a namijenjena je m:tel dopuna i pretplata korisnicima. Više detalja potražite na adresi sigurannet.mtel.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije