Internet

Polovina pokrića Facebookove libre biće američki dolar

Polovina pokrića Facebookove libre biće američki dolar
Foto: N.N. | Polovina pokrića Fejsbukove libre biće američki dolar

Facebook je požurio da obeća kako će njegova kriptovaluta libra imati iza sebe stabilnost realnog novca kao pokriće, ali čiji će novac tu dominirati?

Sada je i to jasno.

Naime, Facebook  je poslao pismo njemačkom politčari Fabiju de Masiju u kojem objašnjava kako će američki dolar prestavljati 50 odsto pokrića libre, prenio je Rojters.

Preostale valute u korpi valuta koje će poslužiti kao podloga biće evro (18 odsto), japanski jen (14), britanska funta (11) i singapurski dolar (sedam procenata).

Oni koji su se nadali kako će unutar te valute biti predstavljeno više krajeva svijeta od ovoga, vjerovatno su razočarani.

Ovo nije iznenađenje kada se uzmu u obzir Facebookova matična država i snaga američkog dolara. Osim toga, odsustvo nekih valuta moglo bi da koristi libri – odsustvo kineskog juana moglo bi da spriječi američke političare da optuže valutu za šienje kineskog uticaja.

Pokriće u realnim valutama trebalo bi da spriječi volatilnost koja je naškodila bitkoinu i drugim kriptovalutama, ali Francuska, Njemačka i druge zemlje zabrinute su da li će libra ugroziti njihove finansijske sisteme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije