Internet

SAD: Tužioci protiv Zakerbergovog Instragrama za djecu

SAD: Tužioci protiv Zakerbergovog Instragrama za djecu
Foto: Ilustracija | SAD: Tužioci protiv Zakerbergovog Instragrama za djecu
Tanjug

VAŠINGTON - Grupa od 40 američkih državnih tužilaca apelovala je danas na izvršnog direktora Facebooka Marka Zakerberga da odustane od planova za lansiranje verzije Instagrama za djecu mlađu od 13 godina.

"Korišćenje društvenih medija može biti štetno po zdravlje i dobrobit djece koja nisu opremljena da se snalaze u izazovima naloga na društvenim mrežama“, rekli su zvaničnici u pismu koje su potpisali i generalni advokati Okruga Kolumbija i tri američke teritorije, prenosi Rojters.

Dodaje se i da Facebook u prošlosti nije uspio da zaštiti dobrobit djece na svojim platformama.

U dvostranačkom pismu, koje su potpisali generalni tužioci iz Njujorka, Teksasa, Kalifornije, Masačusetsa, Nebraske, Mičigena, Ohaja, Jute, Vermonta i Kentakija i drugih, navodi se da izgleda se da Facebook ne podmiruje potrebu, već je stvara, jer se ova platforma prvenstveno obraća djeci koja inače nemaju ili ne bi imala Instagram nalog.

U pismu se kaže da su izvještaji medija iz 2019. godine pokazali da je Facebookova aplikacija Messenger Kids, namijenjena djeci uzrasta od šest do 12 godina, sadržala značajnu grešku u dizajnu koja je djeci omogućila da zaobiđu ograničenja na mrežnim interakcijama i pridruže se grupnim ćaskanjima sa strancima koje prethodno nisu bili odobrili roditelji djece.

Prošlog mjeseca, Kampanja za djetinjstvo bez reklama takođe je pozvala Zakerberga da ne kreira verziju aplikacije za razmenu fotografija Instagram za malu djecu, rekavši da će ih to dovesti u veliki rizik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije