Internet

U Americi moguća potpuna zabrana TikToka

U Americi moguća potpuna zabrana TikToka
Foto: Tanjug | U Americi moguća potpuna zabrana TikTok-a

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan je zakon u Predstavničkom domu Američkog kongresa koji bi mogao dovesti do potpune zabrane korištenja društvene platforme TikTok.

Usvajanje ovog zakona moglo bi značiti da će vlada prvi put donijeti zakon o gašenju neke društvene mreže. Očekuje se da će Senat glasati o nacrtu zakona sljedeće sedmice, a predsjednik SAD Džo Bajden je rekao da će potpisati zakon.

"Ovaj zakon štiti Amerikance, a posebno američku djecu od zlonamjernog uticaja kineske propagande kroz aplikaciju TikTok. Ova aplikacija je špijunski balon u telefonima Amerikanaca", rekao je predstavnik republikanaca u Teksasu Majkl Mekkaul autor zakona, prenosi Gardijan.

Usvajanje ažurirane verzije zakona uslijedilo je nakon što je predsjednica trgovinskog odbora Senata, u martu pozvala Dom da revidira detalje zakona, čime se sada produžava period prodaje TikTokove matične kompanije "Bytedance" sa šest mjeseci na godinu dana.

Kritičari popularne aplikacije za društvene mreže tvrde da bi "Bytedance", sa sjedištem u Kini, mogao prikupljati korisničke podatke i cenzurirati sadržaj koji je kritičan prema kineskoj vladi.

U međuvremenu, TikTok je više puta ponavljao da nije i da neće dijeliti podatke o američkim korisnicima s kineskom vladom.

"TikTok je nezavisna platforma, sa svojim vlastitim liderskim timom, uključujući CЕO sa sjedištem u Singapuru, COO sa sjedištem u SAD i globalnog šefa povjerenja i sigurnosti sa sjedištem u Irskoj”",  saopštili su iz kompanije.

Kao odgovor ranije ove sedmice na tada predstojeće glasanje Predstavničkog doma, TikTok je napisao objavu na društvenim mrežama izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog ovog zakona i sposobnosti SAD da “zatvore platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije