Internet

Vještačka inteligencija će uskoro pisati vijesti

Vještačka inteligencija će uskoro pisati vijesti
Foto: Pixnio | Vještačka inteligencija će uskoro pisati vijesti
Nezavisne novine

Akcije američke kompanije "BuzzFeed Inc“ koja stoji iza istoimenog portala, su porasle su za skoro 120 odsto, nakon što je u javnosti osvanuo izvještaj o potpisivanju saradnje sa Metom, matičnom kompanijom Facebooka i Instagrama, i plan kompanije da koristi vještačku inteligenciju za pisanje vijesti.

"Buzzfeed" je u odgovoru "Rojtersu" istakao da neće koristiti sam ChatGPT koji je dostupan svima, već će koristiti odvojeni API koji "Open AI“ nudi.

Akcije "BuzzFeeda“ su u četvrtak skočile za 92 odsto, nakon što je "Wall Street Journal“ objelodanio da kompanija planira da koristiti alate popularnog AI programa ChatGPT iz kuhinje "OpenAI“.

"U 2023. godini vidjećete da sadržaj kreiran uz pomoć vještačke inteligencije prelazi iz faze istraživanja i razvoja u dio našeg osnovnog poslovanja. Ovo će ponuditi unaprijeđeno iskustvo i u isto vrijeme prilagoditi sadržaj samoj publici", rekao je izvršni direktor "BuzzFeeda“ Džona Pereti u dopisu za zaposlene.

Ugovor, potpisan prošle godine, procjenjen je na oko 10 miliona dolara, i dogovoreno je da će "Buzzfeed" da pomogne u generisanju sadržaja gigantu društvenih mreža, kao i da će obučavati kreatore sadržaja da povećaju svoje prisustvo na društvenim mrežama.

Ukazujući na interesovanje malih investitora, akcije "BuzzFeeda“ su bile među tri najpopularnije na platformi "Fidelity“.

"BuzzFeed“ je u decembru najavio da će smanjiti oko 12 odsto svoje radne snage kako bi obuzdao troškove. Akcije kompanije, procjenjene na 132 miliona dolara, pale su za više od 90 odsto u odnosu na decembar 2021, kada je kompanija izašla na berzu.

Akcije kompanije su opet naglo počele da rastu nakon vijesti da "Meta" plaća kompaniji milione da dovede što više novinara i kreatora različitog sadržaja na Facebooku i Instagramu.

Akcijama "BuzzFeeda“ se pri objavljivanju ugovora trgovalo po cijeni od 2.09 dolara, a cijena je zatim počela da raste i dostigla gornju granicu od oko 2.45 dolara, prenosi "Nova".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije