Nauka

Arheolozi otkrili ostatke drevnog grada Maja, duplo veći od Vankuvera

Arheolozi otkrili ostatke drevnog grada Maja, duplo veći od Vankuvera
Foto: Historic Vids/Twitter | Arheolozi otkrili ostatke drevnog grada Maja, duplo veći od Vankuvera.

Arheolozi su koristili LIDAR tehnologiju da istraže Calakmul, ogromno urbano područje koje se nalazi u južnom Meksiku.

LIDAR, skraćeno od "Light Detection and Ranging", je tehnologija koja omogućava istraživačima da ispitaju površinu Zemlje.  Ova tehnologija koristi pulsne laserske zrake za mjerenje promjenjivih udaljenosti, generirajući precizne trodimenzionalne podatke o obliku Zemlje i karakteristikama površine.  Kombinacijom ovih laserskih impulsa sa drugim snimljenim informacijama prikupljenim vazdušnim sistemima, LIDAR nudi vrijedan uvid u topografiju ispitivanog područja.

Mogućnosti LIDAR-a su izvanredne.  Kathryn Reese-Taylor, profesorica na Univerzitetu u Kalgariju, kaže: "Možda pokušavate istražiti i mapirati lokacije u prašumi, a ono što bi vam trebale godine da postignete, LIDAR može učiniti za nekoliko dana letenja iznad ovih  velike površine."

Univerzitet u Kalgariju izvještava da je međunarodni tim istraživača proveo sveobuhvatno LIDAR istraživanje koje se proteže na preko 36 kvadratnih milja šumskih krošnji u jugoistočnom Meksiku, posebno u regiji Calakmul.  Calakmul je služio kao glavni grad Maja između otprilike 635. i 850. godine.

Rezultati istraživanja otkrili su ekspanzivno urbano naselje sa velikim stambenim kompleksima koncentrisanim oko hramova, svetilišta i potencijalno tržnica.  Stanovnici Calakmula oslanjali su se na napredan poljoprivredni sistem podržan kanalima, terasama, zidovima i branama.  Na svom vrhuncu oko 700. godine, Calakmul je bio jedan od najvećih gradova u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije