Nauka

Konferencija kompanije "Philip Morris": Budućnost je svijet bez duvanskog dima

Konferencija kompanije "Philip Morris": Budućnost je svijet bez duvanskog dima
Foto: N.N. | Konferencija kompanije "Philip Morris": Budućnost je svijet bez duvanskog dima

Imamo za cilj eliminisati cigarete i vidimo budućnost bez duvanskog dima, zaključeno je na vodećem medijskom događaju "Technovation" u organizaciji "Philip Morris Internationala" (PMI) održanom u švajcarskom gradiću Nojšatel u prostorijama Centra za razvoj i istraživanje "The Cube".

Proteklog vikenda "Technovation" je okupio preko 100 učesnika kako bi istražili temu koja se tiče konzumacije duvana, te važnosti tehnologije i inovacija u stvaranju bolje i zdravije budućnosti.

Mnogi bi se složili da je svijet bez duvanskog dima nemoguća misija, ali Stefano Volpeti, predsjednik odjela za bezdimne proizvode, ovom prilikom je istakao da će proizvodi bez dima činiti više od 50 odsto ukupnih neto prihoda kompanije PMI do 2025, te je, prema njegovim riječima, ova kompanija napravila najveći korak u poboljšanju javnog zdravlja na globalnom nivou.

Da se inovacije i tehnologija mogu primijeniti na smanjenje štete od duvanskog dima, prisutnima je objasnio Tomaso di Đovani, potpredsjednik za komunikacije u PMI.

"Inovacije, nauka i tehnologija dugo se koriste za poboljšanje svijeta. Iako su mnogi izumi na početku izazvali revoluciju i dočekani sa dozom skepticizma, vremenom su postali dio naše svakodnevice i ne posmatramo ih više kao inovaciju, nego sastavni dio života", obrazložio je Di Đovani.

Osvrnuo se na frižider, koji je na početku kao izum bio revolucionaran, no suštinski je pomogao u smanjenju bolesti koje se prenose pokvarenom hranom, a tu su i sigurnosni pojasevi i zračni jastuci, koji su takođe napravili mali ali značajan korak za cijelo čovječanstvo.

Iako je duvanska industrija odavno pred izazovom da smanji štetu uzrokovanu cigaretama, u PMI čvrsto vjeruju da se inovacija i tehnologije mogu primijeniti na smanjenje štete te iz tog razloga razvijaju revolucionarne proizvode koji su puno bolja alternativa od nastavka pušenja.

PMI je tako od 2008. godine uložio osam milijardi dolara za razvoj i komercijalizaciju alternativa koje su mnogo bolja opcija od cigareta.

"Nikotin ne izaziva bolesti povezane sa pušenjem, nauka je dokazala da su za to glavni krivac hemikalije koje nastaju sagorijevanjem. Ako želimo postići napredak i zaštititi zdravlje građana, moramo pratiti nauku", rekla je Žizel Bejker, potpredsjednica sektora za naučni angažman PMI.

Konferencija "Technovation" je takođe bila prilika da novinari razgovaraju sa rukovodiocima, naučnicima i stručnjacima za istraživanje i razvoj PMI, a kao zaključak nametnuo se stav kompanije da su odlučni u svom krajnjem cilju, svijetu kakav zamišljaju, svijetu bez duvanskog dima. A sve pod krilaticom, ako ne pušite, nemojte da počnete, ako pušite prestanite, ako ne želite prestati pušiti, napravite promjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije