Nauka

Ljekari u Nišu istražuju da li virus korona oštećuje sluh

Ljekari u Nišu istražuju da li virus korona oštećuje sluh
Foto: pixabay.com/ilustracija | Ljekari u Nišu istražuju da li virus korona oštećuje i sluh

Tim ljekara u Nišu istražiće da li virus korona oštećuje i čulo sluha kod teško oboljelih, budući da je uočeno da kod pojedinih pacijenata postoji pad sluha na visokim frekvencijama, izjavio je direktor ORL klinike Kliničkog centra u Nišu Dušan Milisavljević.

On je objasnio da ljekari pretpostavljaju da korona, pošto pada čulo ukusa i mirisa, može napraviti problem i sa čulom sluha.

"Pacijenti se žale na nestabilnost, zujanje u uhu, najviše nas interesuje da li dolazi do oštećenja sluha. Imamo nameru da ispitamo više od 100 najtežih pacijenata i kroz par nedelja upoznamo javnost da li ima oštećenja", rekao je Milisavljević za RTS.

Tim ljekara ušao je u crvenu zonu niškog Kliničkog centra, a pacijente provjeravaju standardnim ORL pregledom, kao i audiometrom.

Radiće se detaljan pregled u trajanju od 40 minuta na pacijentima koji nisu na respiratoru.

Pacijenti će se mjesec dana nakon završetka liječenja provjeravati da li im se vratilo čulo mirisa i ukusa i kakvo je stanje sa sluhom.

"Želimo da svako iz svoje oblasti upozna ovaj virus. Nauka se ujedinila, imamo protok informacija nesmetan i poslaćemo rezultate", navodi Milisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije