Nauka

Naučnici napravili antibiotik od otrova ose

Naučnici napravili antibiotik od otrova ose
Foto: Pixabay/Ilustracija | Naučnici napravili antibiotik od otrova ose

Američki i brazilski naučnici napravili su toksični protein iz otrova azijske ose koji ubija bakterije otporne na poznate antibiotike i genetskom modifikacijom ga učinili sigurnim za ljude.

Poznato je da su mnoge vrste bakterija koje uzrokuju bolesti razvile otpornost na postojeće lijekove. Prema istraživanjima naučnika, bakterijske infekcije čine oko petine svih smrtnih slučajeva na svijetu. Zbog toga naučnici iz različitih zemalja neprestano traže nova antibakterijska sredstva. Rezultati ovih istraživanja objavljeni su u časopisu "Prosidings of National Akademi of Sajns".

Biolozi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Pereljman u Pensilvaniji otkrili su da ključni sastojak otrova azijske ose Vespula levisi, peptid mastoparan-L ili mast-L, uništava bakterijsku membranu, ubijajući ujedno i opasne patogene.

Ovaj protein, koji je u malim dozama generalno bezopasan za ljude, i dalje je prilično toksičan. Uništava eritrocite i izaziva alergijsku reakciju koja kod osjetljivih osoba može izazvati anafilaktički šok pa čak i smrt. To nastaje kao rezultat naglog pada krvnog pritiska i prekida u disanju.

Cilj naučnika je da pojačaju antibakterijska svojstva mastoparana-L i učine ga bezbjednim za ljude. Digitalnom obradom baze podataka poznatih antimikrobnih peptida, pronašli su takozvani pentapeptidni motiv povezan s jakom antibakterijskom aktivnošću.

Zatim su zamijenili dio na jednom kraju mast-L, koji se smatra glavnim izvorom toksičnosti za ćelije čovjeka i dobili modifikovanu verziju proteina mast-MO.

Istraživanja na miševima su pokazala da mast-MO dobro štiti životinje od smrtonosnih bakterijskih infekcija kao što su ešerihija koli i stafilokoka areus i to bez ozbiljnih neželjenih efekata. Efikasnost masti-MO je bila ista kao prilikom korišćenja postojećih antibiotika kao što su gentamicin i imipenem.

"Za liječenje sve većeg broja infekcija otpornih na lijekove sve su potrebniji novi antibiotici. Otrovi su neiskorišćeni izvor potencijalnih lijekova", navodi se u saopštenju za štampu Univerziteta u Pensilvaniji, konstatacije docenta za psihijatriju, mikrobiologiju i bioinženjering Cesar de la Fuente.

"Pristupi, koje smo koristili u ovoj studiji, mogu se primijeniti za proučavanje antimikrobnih i imunomodularnih svojstava molekula peptida i za stvaranje novih metoda liječenja".

Naučnici su dokazali da mast-MO ubija bakterije čineći njihove spoljne membrane poroznijim. Pored direktnog djelovanja, olakšava prodor istovremeno primijenjenih antibiotika u bakterijske ćelije. Mast-MO potiskuje štetno imunološko djelovanje, što kod nekih bakterijskih infekcija dovodi do teških komplikacija.

Naučnici su napravili desetak varijanti masti-MO i odabrali te koje su značajno pojačale antimikrobni odgovor bez toksičnosti na ćelije čovjeka. Nadaju se, da će na osnovu ovih molekula napraviti nove antibiotike, ali će i nastaviti s proučavanjem otrova kako bi pronašli nove kandidate za antibakterijsku ulogu.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije