Svijet životinja

Naučnici objavili zašto psi jedu travu

Naučnici objavili zašto psi jedu travu
Foto: Lenka Novotná/Pixabay | Naučnici objavili zašto psi jedu travu
N.N.

Ako ste ikada nekog pitali zašto psi jedu travu, vrlo vjerovatno je odgovor bio da je to zato što im je loše i kako bi se natjerali na povraćanje.

Iako psi uopšte ne mogu potpuno da svare celulozu, često u šetnji jedu travu. Uvriježeno je mišljenje da to rade kada im je loše, pa tako žele da se natjeraju na povraćanje kako bi se olakšali. Ali to, čini se, nije tako.

Jedno istraživanje pokazalo je da je 79 odsto pasa nekada u svome životu jelo travu. Iako je to prilično visok postotak, samo devet odsto pasa od toga je prije jedenja trave bilo loše, a samo 22 odsto njih je nakon toga povraćalo. Svi ostali jeli su travu i nastavili dalje sa svojim danom, zdravi i srećni. To sugeriše da travu jedu iz drugih razloga.

Ponekad je najjednostavniji odgovor i najtačniji. Možda nikada nećemo u potpunosti razumjeti ovo pseće ponašanje, ali trenutno najpopularniji odgovor među istraživačima je da psi travu jedu jer jednostavno uživaju u tome i sviđa im se ukus.

Vlasnici pasa takođe su primijetili i da psi najviše trave jedu u proljeće, pa je moguće da im se posebno sviđa ukus mlade trave.

Iako mnogi misle da su psi, kao i mačke, mesojedi, oni su zapravo svaštojedi i svoje dnevne potrebe za nutrijentima dijelom ispunjavaju i jedenjem biljaka.

Istraživanja su pokazala i da su biljke i bobice dio prehrane i kod vukova, a trava je uz to i izvrstan izvor vlakana, što lako može nedostajati u psećoj prehrani.

Stoga, jedenje trave može pomoći psećoj probavi, a nadomješta i ključan dio zdrave pseće prehrane, piše IFL Science.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije