Nauka

Naučnici otrkili zašto je izmet vombata kockast

Naučnici otrkili zašto je izmet vombata kockast
Foto: N.N. | Naučnici otrkili zašto je izmet vombata kockast

Golonosi vombat (Vombatus ursinus) je Australski torbar, biljojed koji se ukopava, poznat u svijetu biologije po svom kockastom izmetu.

Ta sposobnost je bila veoma slabo razumljena dok je nije riješila grupa naučnika u studiji izdatoj u 3. Izdanju (21.01) naučnog magazina Soft Matter.

Nasuprot rasprostranjem stavu, dosadašnja seciranja su pokazala da vombati nemaju četvrtast anus, već da "kockice" nastaju u zadnjih 17% debelog crijeva.

"Uz pomoć histologije i testiranja elastičnosti crijeva, otrkili smo da je prelaz iz tankog u debelo crijevo postaje dvaput deblji i četiri puta čvršći za vrijeme grčenja crijeva što smatramo da stvara ćoškastu materiju ", navodi se u članku.

U ovom eksperimentalno-numeričkom istraživanju naučnici su, kako navode, razvili mehanizam za proizvođenje ćoškaste materije u veoma vlažnom okruženju.

"Koristeći matematički model, simulirali smo niz azimutalnih grčenja vlažnog elastičnog prstena sa smjenom grubih I mekih regija", dodaju naučnici.

Ćoškovi se stvaraju u bržem grčenju grubih, te relativno sporijem kretanju u nježnijim dijelovima elastičnog prstena, navodi se u članku.

Ovo otkriće ne važi samo za vombate, npr. rakovi mogu da grčenjem debelog crijeva proizvedu izmet raznih oblika, ali ta tehnika može pomoći naučnicima i inžinjerima da razviju nove načine proizvodnje mekih materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije