Nauka

Tri razloga zašto će roboti uskoro postati znatno korisniji

Tri razloga zašto će roboti uskoro postati znatno korisniji
Foto: Pixabay | Tri razloga zašto će roboti uskoro postati znatno korisniji

Robotika stoji na pragu značajnih promjena. Ova oblast je već dugo obećavala da će roboti preuzeti rutinske kućne poslove, ali do sada su ti snovi bili teško ostvarivi.

Sada, zahvaljujući inovacijama u hardveru, razvoju vještačke inteligencije i boljem pristupu podacima, roboti su sve bliže tome da postanu naši svakodnevni pomoćnici.

Evo tri glavna razloga zašto je ova transformacija blizu.

1. Pristupačniji hardver širi granice istraživanja

Smanjenje cijena robota omogućava istraživačima da lakše pristupe naprednoj tehnologiji. "Stretch", robot dizajniran za široku upotrebu, košta oko 18.000 dolara i teži samo oko 25 kilograma, što ga čini dostupnim širem krugu korisnika i istraživača.

2. AI transformiše "mozak" robota

Vještačka inteligencija sada omogućava robotima da uče i prilagođavaju se na osnovu neposrednog okruženja, što je veliki napredak u odnosu na prethodne modele koji su zahtjevali detaljno programiranje za svaki zadatak. Google-ov model RT-2 koristi kombinaciju vizuelnih i jezičkih podataka kako bi robot mogao samostalno da izvodi zadatke.

3. Obimniji podaci za brže učenje robota

Inicijative poput Open X-Embodiment Collaboration doprinose bržem i efikasnijem učenju robota, pružajući im pristup obimnim bazama podataka o različitim veštinama. Ovo omogućava robotima da brže usvajaju nove sposobnosti, što ih čini korisnijima u praktičnim primjenama.

S ovim ključnim inovacijama, roboti bi mogli da pređu iz laboratorija u naše domove i radne prostore, povećavajući efikasnost i otvarajući nove mogućnosti za tehnološki napredak, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije