Nauka

Rusija u julu predstavlja prvi električni avion u svijetu

Rusija u julu predstavlja prvi električni avion u svijetu
Foto: CIAM/Facebook | Rusija u julu predstavlja prvi električni avion u svijetu

Rusija će predstaviti prvi svjetski avion sa električnim motorom na Međunarodnom vazduhoplovno-kosmičkom salonu MAKS 2021, koji će biti održati od 20. do 25. jula u gradu Žukovski, u Moskovskoj oblasti, najavio je zamjenik premijera Jurij Borisov.

"Električni avion zasnovan na principima superprovodljivosti napravljen je sa Fondom za napredne studije", rekao je Borisov novinarima, prenosi Raša tudej.

Inovativni elektromotor na bazi visokotemperaturnih superprovodnika (HTSP) snage 500 kW (679 konjskih snaga) proizvela je kompanija Superoks, specijalista za HTSP materijale.

Testiranja superprovodljivog avionskog elektromotora započeta su 5. februara, pri čemu je avion Jak-40 pretvoren u specijalizovanu letačku laboratoriju. Jedan od tri motora Jaka-40, koji se nalaze u zadnjem dijelu aviona, zamijenjen je turboosovinskim gasno-turbinskim motorom sa električnim generatorom, koji je razvio ruski Centralni institut za aviionske motore (CIAM) zajedno sa vazduhoplovno-tehničkim univerzitetom Ufa.

Električni motor, koji koristi sistem visokotemperaturne superprovodljivosti i kriogen, ugrađen je u nos aviona sa tromlaznim pogonom.

Andrej Vavilov, predsjednik odbora direktora kompanije Superoks, rekao je da su ruski naunični prvi u svijetu započeli testiranje električnog avionskog motora sa HTSP tehnologijom.

"Naš razvoj zasnovan je na dugogodišnjim istraživanjima i ispitivanjima, imamo stotine proizvedenih prototipova rotora i oko deset proizvedenih i testiranih uzoraka motora različtih kapaciteta", naveo je Vavilov.

Planirano je da se nova tehnologija koristi za proizvodnju motora i elektroenergetskih sistema za potpuno električne avione i helikoptere, prenosi RT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije