Nauka

Studenti u Tuzli učili da popravljaju i unapređuju robote

Studenti u Tuzli učili da popravljaju i unapređuju robote
Foto: N.N. | Učili da popravljaju i unapređuju robote

​TUZLA - Da bi se BiH mogla priključiti svjetskim tokovima kada je u pitanju oblast robotike, koja je odavno uznapredovala u svijetu, neophodno je uvođenje visokih tehnologija te sticanje znanja i vještina. Šansu za to mladi ljudi dobijaju u Njemačkom centru za robotiku u Tuzli, koji je jedini ove vrste u regiji.

Centar je otvoren 2017. godine u Tuzli s ciljem da služi za edukaciju, obuku i doobuku te da pruža savjetodavne usluge u procesu modernizacije lokalne industrije. Jedan od studenata koji su dobili mogućnost da uče i rade je Džemal Lilkić, stipendista i apsolvent Mašinskog fakulteta u Tuzli.

"Nije te vještine teško savladati, ali kod nas je teško pronaći robota. Ja sam ovdje počeo raditi u januaru i većinu sam savladao. Kod nas robotika nije razvijena kao što bi trebalo da bude, ali u zadnje vrijeme imamo interesovanja od domaćih kompanija i budućnost je svjetlija nego što je bila prošlost", rekao je Lilkić te dodao da se moraju savladati osnovni, srednji i napredni stepen da bi se upravljalo robotom, a u Centru je naučio i da popravlja robota.

Stečena znanja Džemal prenosi na studente Univerziteta "La trobe" iz Melburna, koji ovih dana borave u Centru na edukaciji i obuci.

"Prvo smo ih upoznali s komponentama robota. Zatim smo radili online i offline programiranja. Online programiranje znači da vi stanete uz robota i programirate na licu mjesta. Offline znači da programirate na svome laptopu, preko USB stika prebacite na robota i on će raditi pod vašim komandama", pojasnio je Džemal.

Studenti iz Australije kazali su da su njihovi mentori u Tuzli kako za teoriju, tako i za praksu jako dobri i da su puno naučili.

"Nisam nikada ranije radio s robotima. Pojasnili su mi mnogo o kodiranju, funkcijama, sigurnosnim procedurama... To je bilo novo i uzbudljivo iskustvo za mene", rekao je Manah Misra, student porijeklom iz Indije. Njegov kolega Manh Ninh iz Vijetnama zadovoljan je edukacijom.

"Ovdje nam svi pomažu. Ako imam neko pitanje, pomognu mi. Ujutru učimo lekcije, poslijepodne radimo praksu, tako da učimo mnogo lakše i brže", pojasnio je ovaj student te dodao da su roboti budućnost kako u njegovoj zemlji, tako i svugdje u svijetu, jer već odavno mnoge fabrike i firme koriste robote u proizvodnom procesu.

Znanje koje su studenti stekli u Tuzli bitno je za dalji nastavak školovanja u Australiji, te će studenti dobiti certifikat o završenoj edukaciji, koji je tamo priznat i ulazi u bodove koje moraju sakupiti tokom školovanja. Osim njih, konstantno se vrše edukacije i sa domaćim studentima.

"Možemo se pohvaliti da je puno studenata u BiH prošlo edukacije u našem centru, kao i mnogo zaposlenika raznih kompanija. One su bile naši klijenti i njihovi zaposlenici su dolazili na edukaciju u Centar. Učili su osnove robotike", ispričala je Zlatka Grgić, koordinatorka projekta "Istraživanje industrijske robotike i kulture BiH". Grgićeva je dodala da se u Centru vrše obuke na robotima ABB, Fanuc i Kuka. Po njenim riječima, najviše su zainteresovani mladi ljudi, posebno studenti Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta, te učenici srednjih škola koji dolaze i raspituju se o robotici, ali i o edukaciji za CNC operatera.

Roboti su sve prisutniji u svim industrijskim granama, čineći proizvodnju bržom, pouzdanijom i efikasnijom, a stvaranje kvalitetnog kadra u oblasti programiranja robota, njihovog puštanja u rad i servisiranja, u dogledno vrijeme moglo bi rezultirati i otvaranjem novih radnih mjesta uz pomoć stranih investitora u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije