Nauka

Studija: Vikinzi u Sjevernoj Americi više vijekova prije Kolumba

Studija: Vikinzi u Sjevernoj Americi više vijekova prije Kolumba
Foto: Pixabay/Adam Małycha | Studija: Vikinzi u Sjevernoj Americi više vijekova prije Kolumba

Vikinzi su se naselili u Sjevernoj Americi prije tačno hiljadu godina, više vijekova prije nego što je Kristifor Kolumbo stigao u Ameriku, pokazuju rezultati nove studije.

Naučnici kažu da je nova tehnika datiranja koja analizira godove drveća pružila dokaze da su vikinzi osnovali naseobinu u kanadskom Njufaundlendu 1021. godine, javlja BBC.

Odavno je poznato da su Evropljani stigli do Amerike prije Kolumbovog dolaska u Novi svijet 1492. godine. Ovo je, međutim, prvi put da su istraživači dali tačnu godinu.

Autori studije objavljene u časopisu Priroda (Nature), navode da su analizirali godove tri drveta posječena za nordijsko naselje Lansi Medouz u Njufaundlendu, u Kanadi.

Koristeći referentni signal atmosferskog radiokarbona proizvedenog ranije datiranom solarnom olujom, uspjeli su da otkriju da je "tačna godina kada je drvo posječeno" - 1021. godina.

Procjenjivanje starosti analizom ugljenika-14

Radiokarbonsko datiranje je tehnika koja mjeri zaostale koncentracije radioaktivnog izotopa ugljenika (ugljenik-14) prisutnog u objektu.

Ugljenik-14 se vremenom raspada i mjerenje koliko je preostalo govori o starosti uzorka.

Znalo se da se takva solarna oluja - velika količina zračenja koje je Sunce "poslalo" ka Zemlji - dogodila 992. godine, navode naučnici.

To im je omogućilo da odrede tačniji datum izgradnje naselja od prethodnih procjena koje su glasile: oko 1000. godine naše ere.

"Dovođenje u vezu ovih komada drveta sa nordijskim stanovništvom zasnovano je na detaljnom istraživanju koje je prethodno sprovela organizacija Parkovi Kanade", navodi se u studiji i ističe da postoje jasni dokazi da je uzorkovano drvo obrađivano metalnim alatima.

Dodaje se da je naselje Lansi Medouz bilo baza iz koje se kretalo u pohod na druge lokacije, uključujući južnije regije.

Autori kažu da ovo otkriće predstavlja važnu tačku za buduća istraživanja posljedica prvih transatlantskih aktivnosti, poput prenosa znanja i potencijalne razmjene genetskih informacija i bolesti.

Arheološko nalazište Lansi Medouz, na Uneskovoj je listi svjetske baštine i nalazi se na najsjevernijem vrhu ostrva Njufaundlend. Prvo je i jedino poznato mjesto koje su osnovali vikinzi u Sjevernoj Americi i najraniji dokaz evropskog naseljavanja u Novom svijetu.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije