Nauka

U vremenskoj kapsuli ispod spomenika nađeni meci i kovanice

U vremenskoj kapsuli ispod spomenika nađeni meci i kovanice
Foto: Unsplash/Chris Briggs | U vremenskoj kapsuli ispod spomenika nađeni meci i kovanice

Vremenska kapsula zakopana prije 130 godina u podnožju kipa južnjačkog Roberta E. Lija u Ričmondu u utorak je otkrila tajne koje je do danas čuvala - metke, dugmad i valutu iz Američkoga građanskog rata.

Bakrena kutija bila je ugrađena u kameno postolje kipa generala Roberta E. Lija, vojnog zapovjednika konfederacijskih snaga tokom krvavog sukoba između Sjevera i Juga.

Lijev kip podignut 1890. u Ričmondu u Virdžiniji, onovremenoj konfederacijskoj prijestonici, uklonjen je u septembru.

Ista sudbina već je zadesila i brojne druge spomenike Konfederacije, sastavljene od 13 država američkog juga koje su podržavale ropstvo i rasizam, uklonjenih nakon pojave pokreta Black Lives Matter.

Vremensku kapsulu u utorak su otvorili konzervatori za istorijske resurse u Ričmondu, a njen je sadržaj bio u relativno dobrom stanju jer je pretrpio tek neznatnu štetu od vlage i vode.

U članku iz 1887. objavljenom u lokalnim novinama grada Ričmonda navedeni su neki od predmeta skriveni u vremenskoj kapsuli i oni odgovaraju dijelu predmeta koji su otkriveni u utorak.

U novinskom se članku spominje rijetka fotografija ubijenog predsjednika Abrahama Linkolna iz 1865. koja se navodno nalazi u kovčegu, no ona nije pronađena.

Međutim, otkrivena je gravura s datumom 29. aprila 1865. koja prikazuje ženu kako plače pored leša Linkolna.

Meci, novčanice, dugmad, kovanice

U kovčegu je pronađeno nekoliko metaka iz građanskog rata, koji su poznati kao meci Minie te komadić drveta u koji je zabijen jedan od metaka.

Tamo se nalazi i dio granate za koji se vjeruje da je iz bitke kod Frederiksburga 1862. godine.

U kovčegu je pronađena i mala zastava Konfederacije te masonski simbol isklesan u drvetu.

Drvo korišćeno za rezbarije navodno potiče od drveta koje je raslo iznad groba drugog slavnog generala Konfederacije, Tomasa "Stounvoll" Džeksona.

Pronađene su i novčanice Konfederacije, dugmad s pečatom države Virdžinije i 12 bakrenih kovanica.

U kovčegu se nalazila i Biblija u crnom kožnatom povezu i izdanje knjige iz 1884. koju je napisao Karlton Mekarti pod naslovom "Detaljne minucije života vojnika u vojsci Sjeverne Virdžinije".

Među ostalim predmetima u kovčegu su pronađeni vodič za Ričmond iz 1881, almanah iz 1887, brojni masonski dokumenti i izvještaji Trgovačke komore Ričmonda iz 1886. i 1887. godine.

Prošle nedjelje u podnožju kipa Liju otvoren još jedan kovčeg

Konzervatori su prošle nedjelje otvorili još jedan kovčeg veličine kutije za cipele, otkriven u podnožju kipa Liju, no ustanovili su da nije riječ o vremenskoj kapsuli spomenutoj u novinskom članku iz 1887. godine.

U njemu su bile tri knjige natopljene vodom, fotografija u vlažnom platnenom omotu i novčić. Čini se da su predmeti uspomene radnika koji su postavljali kip.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije