Zbirka starih psiholoških instrumenata - izložba fotografija

KIMOGRAF, PO CUNCU (ZUNTZ)(E. Zimmermann, Leipzig – Belin) - Aparat za bilježenje različitih, uglavnom fizioloških parametara. Na vertikalni bubanj postavlja se nagaravljena traka na koju se pomoću posebnih uređaja bilježi zapis. Može da funkcioniše u vertikalnom i horizontalnom položaju. Brzina okretanja bubnja podešava se pomoću “leptira” različite veličine, a može se podesiti i pomoću frikcionog diska. Brzinu okretanja moguće je varirati u odnosu 1:5. Dužina rada pri prosječnoj brzini iznosi oko jedan sat.
Autor ove verzije kimografa je Natan Cunc (Nathan Zuntz), njemački fiziolog koji se smatra pionirom istraživanja rada metabolizma na velikim visinama.

Dimenzije: 32 x 45 x 20 cm; Težina: 8 kg
Bubanj – Visina: 180 mm; Obim: 500 mm
KIMOGRAF, PO CUNCU (ZUNTZ)(E. Zimmermann, Leipzig – Belin) - Aparat za bilježenje različitih, uglavnom fizioloških parametara. Na vertikalni bubanj postavlja se nagaravljena traka na koju se pomoću posebnih uređaja bilježi zapis. Može da funkcioniše u vertikalnom i horizontalnom položaju. Brzina okretanja bubnja podešava se pomoću “leptira” različite veličine, a može se podesiti i pomoću frikcionog diska. Brzinu okretanja moguće je varirati u odnosu 1:5. Dužina rada pri prosječnoj brzini iznosi oko jedan sat. Autor ove verzije kimografa je Natan Cunc (Nathan Zuntz), njemački fiziolog koji se smatra pionirom istraživanja rada metabolizma na velikim visinama. Dimenzije: 32 x 45 x 20 cm; Težina: 8 kg Bubanj – Visina: 180 mm; Obim: 500 mm
Vrati na vijest
Izdvojeno
Najčitanije