Okolina

BiH dijeli prvo mjesto u Evropi po zagađenosti

BiH dijeli prvo mjesto u Evropi po zagađenosti
BiH dijeli prvo mjesto u Evropi po zagađenosti

LONDON, BANJALUKA - Još jedan šamar bosanskohercegovačkoj ekologiji i građanima stiže iz izvještaja udruženja "The Eco Experts" iz Londona, koje je, poslije sveobuhvatnog istraživanja, BiH stavilo na diobu prvog mjesta najzagađenijih zemalja Starog kontinenta.

"The Eco Experts" prikupili su i objavili podatke za 135 zemalja u svijetu, a izvještaj je načinjen na osnovu pet faktora: energetska potrošnja po glavi stanovnika, emisije CO2, nivo zagađenja vazduha, smrtni slučajevi kao posljedica zagađenja vazduha te proizvodnja obnovljive energije.

U ovom izvještaju među najtoksičnijim zemlja Evrope nalaze se BiH, Luksemburg i Bugarska.

"Iako su naše emisije CO2 svega 0,1 odsto od ukupne na svjetskom nivou, ipak tako nešto je očekivano, jer kada se uzme u obzir količina prljave energije koja se potroši po glavi stanovnika, struktura energija te nizak nivo energetske efikasnosti, to je realna slika", kazao je Goran Trbić, dekan PMF-a, te član ekspertskog tima u oblasti ekologije iz BiH.

Trbić ističe kako je BiH, uprkos tome, na dobrom putu, ekološka osviješćenost je na mnogo višem nivou nego prije, ali je, kao i u većini slučajeva, problem novac koji nedostaje.

"Treba da počnemo od sebe. Svako od nas u svom domaćinstvu može da troši manje električne energije, zbir pojedinaca će mnogo značiti, a, naravno, na to sve i država treba mnogo toga da promijeni", kaže Trbić.

Izvještaj "The Eco Expertsa", umjesto da samo sagleda nivo zagađenja vazduha, fokusiran je i na to šta se čini u borbi protiv klimatskih promjena.

Prva na listi je Saudijska Arabija, poznata kao najveći proizvođač nafte u svijetu, ali i zemlja sa najmanje proizvodnje obnovljive energije. Kada je riječ o najmanje zagađenim zemljama, onda su to prvenstveno afričke nacije, poput Kenije, Mozambika i Etiopije, gdje nema industrijalizacije i samim tim nema zagađenja vazduha. Ovaj izvještaj nije uzimao u obzir zagađenje vode, što je zapravo jedan od velikih problema Afrike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije