Okolina

Bišćani žele da zaštite izvor vode

Bišćani žele da zaštite izvor vode
Foto: N.N. | Bišćani žele da zaštite izvor vode

BIHAĆ - Gradske vlasti u Bihaću pokrenule su projekat izrade studije koja bi trebalo da da odgovore na koji način zaštititi izvor rijeke Klokot, s kojeg se građani ovog grada snabdijevaju pitkom vodom.

Ovaj projekat je nedavno prezentiran predstavnicima Gradskog vijeća, a prema riječima Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, on podrazumijeva uspostavljanje prekograničnih zona sanitarne zaštite, te se zbog toga očekuje saradnja i pomoć nadležnih institucija u Hrvatskoj.

"Od početka svoga mandata uključen sam u priču o izvorištu Klokot i njegovoj zaštiti i za sve građane Bihaća ovo je strateška i glavna priča jer mi pijemo vodu sa tog izvorišta i želimo da ona bude pitka i u narednim decenijama. Upravo ova studija i projekat detektiraće pravac našeg djelovanja, ali još važnije našu spremnost da s obje strane granice učinimo sve da zaštitimo izvorišta i vodotoke", istakao je Fazlić.

Izrada pomenute studije finansira se sredstvima Svjetske banke, a u ove aktivnosti uključeno je nekoliko konsultantskih firmi iz Švajcarske i Bosne i Hercegovine.

Inače, već dugo vremena stručnjaci za hidrologiju iz Bihaća upozoravaju kako je izvorište Klokot ugroženo kanalizacijskim i fekalnim vodama koje se ispuštaju u susjednoj Hrvatskoj, ta da na području obližnjih Plitvičkih jezera postoji nekoliko potencijalno opasnih lokacija.

Tako je prije nešto više od godinu dana Gradsko vijeće u Bihaću usvojilo zaključak da se pismom UNESCO-u ova svjetska organizacija, pod čijom su zaštitom Plitvička jezera, upozori na problem kanalizacije i otpadnih voda na tom području, ali je nepoznato da li je takvo pismo ikada upućeno.

Prema podacima bihaćke firme "Una consulting", koja se bavi projektima u oblasti zaštite voda i okoliša, na području Hrvatske postoji nekoliko kritičnih tačaka koje direktno ugrožavaju pomenuto izvorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije