Okolina

Dabar i Sanica poribljeni potočnom pastrmkom

Dabar i Sanica poribljeni potočnom pastrmkom
Foto: Zlatan Čekić | Dabar i Sanica poribljeni potočnom pastrmkom

SANSKI MOST - Sportsko ribolovno društvo "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta obavilo je poribljavanje Dabra i Sanice, lijevih pritoka rijeke Sane, s potočnom pastrmkom lovne veličine.

Radi se o redovnoj akciji poribljavanja i prvoj koja je organizovana u ovoj kalendarskoj godini, a pomenute aktivnosti su poduzete u sklopu priprema za predstojeći otvor ribolovne sezone na tu riblju vrstu.

"Riječ je o primjercima lovne veličine koja je nabavljena u ribogojilištu u Konjicu sredstvima samog društva, te uz finansijsku pomoć Općine Sanski Most. Ukupna vrijednost nabavke iznosila je tri hiljade maraka, ribu je pregledao nadležni veterinarski inspektor i utvrdio njenu zdravstvenu ispravnost", istakao je Ermin Grozdanić, predsjednik pomenutog ribolovnog društva.

Prema njegovim riječima, ukupno je nabavljeno i pušteno u rijeke 300 kilograma ili više od 1500 komada pastrmke lovne veličine.

Potočna pastrmka je autohtona vrsta ribe koja obitava jedino u potpuno čistim i nezagađenim riječnim vodotocima.

U proteklim decenijama smanjena je njena brojnost, najviše zbog zagađenja i prekomjernog izlovljavanja, ali je u poslednjim godinama, zahvaljujući dobrom gazdovanju rijekama, došlo do revitalizacije te plemenite ribe.

Iz tog razloga su u SRD "Devet rijeka" odlučili da poslije dugo godina odobre lov na potočnu pastrmu na rijeci Dabar za sve svoje članove, ali uz određena ograničenja.

"Dugo godina Dabar je bio zabranjeni revir koji je služio za reprodukciju potočne pastrmke i ribolov je bio strogo nadziran. Sada smo procijenili da se riblji fond u potpunosti oporavio i svim našim članovima biće omogućen ribolov s tim da će biti ograničen na samo dva primjerka. Naši ribočuvari će to strogo nadzirati", istakao je Grozdanić.

Također, treba istaći kako su u sklopu priprema za predstojeći otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku sanski ribolovci proveli akciju čišćenje i uređenja izletišta, te obala rijeke Dabar.

Potočna pastrmka se mrijesti u periodu od kraja oktobra do početka marta i u tom periodu strogo ju je zabranjeno loviti jer se radi o periodu njenog mrijesta i reprodukcije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije