Okolina

Fosilizovani cvijet star 15 miliona godina zarobljen u ćilibaru

Fosilizovani cvijet star 15 miliona godina zarobljen u ćilibaru
Fosilizovani cvijet star 15 miliona godina zarobljen u ćilibaru

Biolozi sa državnog univerziteta u Oregonu objavili su da su otkrili fosilizovani svijet koji je prije 15 miliona godina ostao zarobljen u ćilibaru.

Fosil cvijeta iz porodice asterida (zvjezdana) najvjerovatnije je prethodnica loze biljaka koja broji preko 80 hiljada vrsta među kojima su i krompir, paradajz, duvan, kafa i biljka strihinos.

Biolozi su u članku objasnili da je fosil pronađen u jednoj pećini u Dominikanskoj Republici, zarobljen u ćilibaru zajedno sa mnoštvom insekata.

Otkriće datira još iz 1986. godine, a od tada su naučnici iz ćilibara izvadili preko 500 fosilizovanih insekata, dok se na cvijet obraćalo malo pažnje.

-Uzorak cvijeta je prelijep, savršeno očuvan i datira iz doba toplih tropskih šuma- rekao je Džordž Poinar, koautor studije i profesor na koledžu u Oregonu. Poinar je jedan od svjetskih stručnjaka za biljni i životinjski svijet koji su sačuvani u ćilibaru.

Naučnici starost cvijeta od 15 miliona godina odredili samo uvidom u starost drugih oblika života sačuvanih u ćilibaru.

Astere pripadaju najvažnijim biljkama na Zemlji koje broje 10 redova, 98 porodica i 80 hiljada vrsta. One čine oko jednu trećinu svih cvjetnica na Zemlji.

"Uzorci kao što je ovaj daju nam uvid u ekologiju ekosistema u dalekoj prošlosti", rekao je Poinar. "To pokazuje da su se asteride, koje su kasnije postale i prva ljudska hrana, razvile mnogo miliona godina prije".

Poinar smatra da je cvijet može biti iz porodice Strychnos koji sadrži smrtonosni toksin koji se u današnje vrijeme koristi za porizvodnju otrova strihinina.

(N.N/RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije